Erdogan möter Orbán – pratar om säkerhet och ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsfrågor står på agendan när Ungerns premiärminister Viktor Orbán i dag tar emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Länderna är de sista i Nato som ännu inte godkänt Sveriges medlemskap.

Söndagens toppmöte äger rum på premiärministerresidenset i Budapest.

Det är första gången sedan 2019 som den turkiske presidenten besöker Ungern.

Ledarna ska bland annat prata om säkerhet, försvarsindustri och ekonomiska frågor, uppgav Orbáns presschef när mötet offentliggjordes den 11 augusti.

Goda relationer

De väntas också diskutera förberedelser inför nästa års möte med det turkisk-ungerska samarbetsrådet HLSCC. Rådet upprättades 2013 och håller möten vartannat år.

Länderna beskriver sina relationer som goda och Ungerns stöd för ett turkiskt EU-medlemskap har ytterligare stärkt banden.

De är också de enda Natomedlemmar som ännu inte ratificerat Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.

Ska godkänna Sverige ”så snart som möjligt”

Vid Natotoppmötet i Vilnius i juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet skulle att godkänna Sverige ”så snart som möjligt”. Erdogan lovade ett slutgiltigt turkiskt beslut när landets parlament öppnar igen, vilket sker i oktober. Ungerns parlament börjar arbeta den 25 september. Länderna uppges samarbeta tätt i processen mot ett godkännande av Sverige.

Den turkiske presidentens Sverigebesked i Vilnius tros dock ha kommit som en överraskning för Ungerns styre, skriver den oberoende ungerska nyhetssajten Telex i en artikel om söndagens Budapestmöte.

Ungerns regeringen har angett osäkerhet inom den styrande koalitionens parlamentsgrupp som anledning till att ett ungerskt beslut dröjt, skriver Telex.

Fakta: Sveriges ratificering

Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 och blev formellt inbjudet en dryg månad senare. Hittills har 29 av 31 länder ratificerat.

I den här ordningen har godkännandena skett:

Juli 2022: Danmark, Kanada, Island, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Estland och Lettland

Augusti 2022: Polen, Litauen, Luxemburg, Bulgarien, Albanien, Belgien, Frankrike, Italien, USA, Rumänien, Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien

September 2022: Montenegro och Tjeckien

Oktober 2022: Slovakien, Spanien, Portugal och Grekland

April 2023: Finland

Återstår gör Ungern och Turkiet. I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet kommer att godkänna ”så snart som möjligt”, vilket verkar innebära i oktober. Ungern har sagt att ett godkännande kan komma inom kort och att det handlar om ”teknikaliteter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.