Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin blir provocerad av de kritiska frågorna, och kräver att få avbryta intervjun med SVT:s reporter. Foto: SVT

Erdogans talesperson: Helt grundlösa anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Att Turkiet har blivit en trygg plats för grovt kriminella, bland dem svenskar, avfärdas av president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin.

– Turkiet har inte blivit en fristad för gangstrar, säger Ibrahim Kalin.

Ett tiotal efterlysta personer från Sverige håller sig undan i Turkiet, kan SVT berätta. En av de misstänkta för det uppmärksammade mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka befinner sig i landet, enligt SVT:s uppgifter, och även den ”Kurdiske räven”, efterlyst misstänkt för flera synnerligen grova narkotikabrott. Om Turkiet kommer att lämna ut dem till Sverige vill Ibrahim Kalin inte svara på, men betonar att de följer rättspraxis och att kriminella ska lagföras.

– Jag kan inte uttala sig om enskilda fall, men vår princip är att vi skyddar eller gömmer inte kriminella, säger han.

I Turkiet pågår nu en politisk diskussion där bland annat ledaren för oppositionspartiet CHP kritiserat att knarkbaroner från andra länder sökt sig till landet.

Maffialedare har gripits

Senaste veckorna har två utländska maffiabossar gripits i Turkiet, en montenegrin och en italienare, båda har varit efterlysta misstänkta för bland annat knarksmuggling. Montenegrinen greps i sin lyxvilla i Istanbul där han bott sedan 2014.

På frågor om det finns en risk att internationella brottslingar söker sig till Turkiet, blir han irriterad och provocerad.

– Om du antyder att Turkiet på något sätt erbjuder dessa personer en fristad, och skyddar dem här, så har du ingen som helst grund för det, säger Ibrahim Kalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.