Erfarenhet slår betyg i jakten på jobb

Uppdaterad
Publicerad

Utan tidigare arbetslivserfarenhet är det svårt att få jobb. Erfarenhet är långt viktigare än extrabetyg från högskolan, visar en Sifo-undersökning.

200 personalchefer vid större svenska bolag ingår i undersökningen och fler än åtta av tio anser att erfarenhet är viktigt när någon ska anställas.

Sex av tio ansåg att även ett enklare arbete är mer meriterande än en extra universitetstermin statsvetenskap. Nio av tio unga (16-24 år) i studien angav bristande erfarenhet som det största hindret för att få ett jobb.

I undersökningen ingår också intervjuer med drygt 1.000 ungdomar mellan 16 och 25 år.

Nio av tio ungdomar uppger bristen på erfarenhet som det största hindret att få jobb. Sex av tio pekar på utländsk bakgrund som största hindret och 43 procent anger att bristen på utbildning är det största hindret.

Enligt SCB var 12,2 procent av alla unga mellan 16 och 24 år arbetslösa i februari 2007. Värst är läget för oerfarna ungdomar med invandrarbakgrund.

Sifoundersökningen har beställts av McDonalds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.