Den offentliga rösträkningen visar att delar av styrelsen fick över en fjärdedel av rösterna emot sig – långt fler än de tio procent som krävs. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Rösträkningen visar: En fjärdedel av Ericssons aktieägare emot ansvarsfrihet

Publicerad

Ericssons styrelse och vd nekades ansvarsfrihet under tisdagens bolagsstämma. Den offentliga rösträkningen visar nu att delar av styrelsen fick över en fjärdedel av rösterna emot sig – långt fler än de tio procent som krävs.

Det var väntat att ägarna till minst en tiondel av aktierna skulle säga nej till ansvarsfrihet för Ericssons styrelse och vd på bolagsstämman. Men resultatet från rösträkningen visar på ett större missnöje än så.

Bakgrunden är misstankar om att Ericsson betalat pengar till terrorsekten IS, och senare mörklagt det för just aktieägarna. Samtidigt som det amerikanska justitiedepartementet är på krigsstigen mot bolaget för att ha brutit en uppgörelse om en annan misstänkt muthärva.

”Sämre än i förhandsspekulationerna”

Ilskan mot detta drabbade främst medlemmarna i den styrelsekommitté som är satt att hårdgranska just sådant här: revisions- och regelefterlevnadskommittén. Medlemmarna i kommittén fick tillsammans med vd:n Börje Ekholm cirka 25 procent av de avgivna rösterna emot sig i ansvarsfrihetsomröstningen. Arbetstagarrepresentanten i kommittén fick en liknande släng av sleven.

Övriga styrelsemedlemmar klarade sig bättre men var högt över gränsen för att få ansvarsfrihet. De fick cirka 15 procent av rösterna och cirka 18 procent av aktiekapitalet emot sig. Betyget för topparna på Ericsson från aktieägarna blev alltså ännu sämre än i förhandsspekulationerna.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en väldigt ovanlig händelse” – se ekonomikommentator Kristina Lagerström om att Ericssons styrelse inte får ansvarsfrihet. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Länk till röstresultatet för Ericssons bolagsstämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer