Foto: TT

Ericsson skär ned – tusentals får gå

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson presenterar i morgon ett nedskärningspaket som innebär att 3000-4000 anställda ska lämna företaget i Sverige, erfar SVT Nyheter. Det innebär att hela eller stora delar av fabrikerna i Kumla och Borås läggs ned.

I dag informerades regeringen om Ericssons planer. Var femte anställd i Sverige ska lämna företaget och de största neddragningarna görs i Borås där troligtvis hela fabriken läggs ned.

Det innebär i så fall att 800 jobb försvinner. SVT har förgäves sökt klubbstyrelsens ordförande på Ericssons fabrik i Borås Andreas Brissman för en kommentar.

Enligt en av SVT:s källor kommer också fabriken i Kumla att drabbas men där är det oklart om det handlar om en total nedläggning eller om vissa delar av verksamheten som är kopplad till utvecklingen av nya produkter sparas. Därmed skulle i praktiken all tillverkning i Ericssons fabriker i Sverige försvinna.

Presskonferens hålls i morgon

Ericssons ledning vill också föra fram ett positivt budskap och det är att företaget ska göra en stor satsning på forskning och utveckling där Sverige ska spela en huvudroll. På en presskonferens i morgon kommer därför Ericssons nya strategichef Ulf Ewaldsson att medverka och berätta om de satsningar som ska göras erfar SVT.

Regeringen har under en längre tid varit informerad om Ericssons sparpaket och det har tillsatts en krisgrupp för att hjälpa till med omställningen. Näringsminister Mikael Damberg (S) har också gått ut offentligt och sagt att Ericsson är viktig för forskningen och utvecklingen i Sverige.

 – Jag tror att det finns stora förväntningar på att Ericsson är tydlig med att man ser sig som en aktör som ska leda utvecklingen mot det digitala uppkopplade samhället och inte minst mot den viktiga 5-G tekniken sa han i fredags i Dagens Industri.

Kan bli nyanställningar

Från regeringens håll har man också betonat de samarbeten som nu byggs upp inom svensk industri där Ericsson är navet i den digitala revolution som pågår där den nya 5-G tekniken kommer att spela en stor roll. På presskonferensen i morgon kommer därför den nye strategichefen Ulf Ewaldsson att betona att det är viktigt för Ericsson att knyta ny kompetens till företaget vilket troligtvis innebär nyanställningar.

”Alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först”, skriver Ericssons pressavdelning i ett sms till SVT Nyheter.

Vi har även varit i kontakt med näringsdepartement och bett om en kommentar från näringsminister Mikael Damberg (S) men han avstår från att kommentera uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet