Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ericssons vd Börje Ekholm är en av de som krävs för nekad ansvarsfrihet. Foto: Christine Olsson/TT

Ericssons ledning nekas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Största delen av telekombolaget Ericssons styrelse samt vd nekas ansvarsfrihet vid årsstämman.

Bristfällig information om den uppmärksammade muthärvan är anledningen till aktieägarnas missnöje, anser Aktiespararna.

– För nästan exakt ett år sedan lovades vi mer information. Sedan dess har vi väntat, men frågorna står fortfarande obesvarade, sade intresseorganisationens chefsjurist Sverre Linton på Ericssons stämma i Kista i norra Stockholm.

Stöd från 10 procent av aktieägarna krävs för nekad ansvarsfrihet. Majoriteten av styrelsen, inklusive vd:n Börje Ekholm, nådde den nivån och nekades.

Också vid fjolårets årsstämma nekade Ericssons ägare ansvarsfrihet för telekomjätten, vilket är ytterst ovanligt i större börsbolag.

”Annorlunda bolag i dag”

Bakgrunden till missnöjet är att Ericssons styrelse och vd anses ha varit alltför hemlighetsfulla när det gäller uppgifterna om mutor i Irak.

Vd Börje Ekholm tog i sitt tal på årsstämman upp korruptionen och inledde med orden ”drakar lyfter i motvind”. Han betonade det interna arbete som numera görs för att förbättra ”etik och regelefterlevnad”.

– Vi har stärkt våra processer och rutiner i företaget. Det viktiga arbetet är att förändra kulturen.

Enligt Ekholm handlar det i slutändan om Ericssons affärer.

– Vi bara måste lyckas med detta. Hur vi gör affärer är kritiskt för att vi ska vara en sann industriledare.

Miljarder i böter

Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att man gjort sig skyldig till omfattande korruption i Irak. Men bolaget kommunicerade innehållet i rapporten först i februari förra året efter att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar.

Härvan har ihop med tidigare mutbrott kostat Ericsson runt 12 miljarder kronor i böter. I mars stod det klart att företaget ska betala böter på motsvarande 2,2 miljarder kronor efter att ha brutit ett avtal med USA:s justitiedepartement.

Styrelseordföranden Jan Carlson säger i ett skriftligt svar till SVT att vd Börje Ekholm fortsatt har styrelsens fulla stöd.

”Vi respekterar minoritetens oro, och även om omröstningen inte nödvändigtvis förutsätter eller leder till rättsliga åtgärder, tar vi denna oro på största allvar.”

Fakta: Turerna kring IS-mutorna

Ericsson meddelade, sedan SVT:s Uppdrag Granskning börjat ställa frågor, i mitten av februari 2022 att det kan ha betalats ut mutor till terrorsekten Islamiska staten (IS) i Irak. Det fick amerikanska myndigheter att utreda händelsen, som redan tidigare hade en granskning av Ericsson i gång, enligt en tidigare uppgörelse. Även i Sverige utreddes händelserna, men Åklagarmyndigheten lade ner förundersökningen om misstänkta mutbrott.

Ericsson har tidigare varit inblandat i andra korruptionshärvor. I en tidigare uppgörelse med amerikanska myndigheter – sedan det konstaterats att Ericsson inte följt anti-korruptionsregler på flera marknader – gick den svenska telekomtillverkaren med på att betala 10 miljarder kronor.

I spåren av avslöjandena nekades styrelsen och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman våren 2022, men alla blev ändå kvar på sina poster.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.