Pressträff med Erik Ullenhag (L). Foto: SVT

Erik Ullenhag presenterar sin kandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Erik Ullenhag kandiderar till partiledare för Liberalerna på en tydligt uttalad socialliberal agenda.
– Jag är övertygad om att det behövs ett starkt socialliberalt parti som tar ansvar för Sverige, sa han under en pressträff på tisdagen.

Med fokus på feminism, religionsfrihet och klassiskt liberala värderingar inledde den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag sitt anförande på ett hotell i centrala Stockholm. Pressträffen är inte kopplad till partiet utan en del av Ullenhags privata kampanj för partiledarposten.

Han adresserade partiets låga opinionssiffror och förklarade att han förstår att diskussionen om partiledarvalet ofta börjar i vad som är bäst för partiet – men tillade att han tror att det är fel utgångspunkt.

– Vad vi behöver göra är att fundera på vilken politik som är rätt för Sverige. Partier som söker kortsiktiga opinionsframgångar istället för svar på samhällsproblem slutar ofta utan väljare, sa han.

Fem politikområden

Ullenhag lyfte fem politikområden som han ser som särskilt viktiga: Konkurrenskraft för svenska företag, skolan, klimatet, välfärden och utanförskapet.

Han kommenterade också Liberalernas samarbete med regeringspartierna och C, det så kallade januariavtalet.

– Jag är jurist och tycker att avtal ska hållas, säger han.

Ullenhag, som sedan 2016 är Sveriges ambassadör i Jordanien, är tillsammans med Nyamko Sabuni och Johan Pehrson en av tre kandidater till partiledarposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer