Plogg-Erik, Erik Ahlström startade ploggning i Sverige och allt fler joggar och plockar skräp runtom i världen. Foto: SVT

Erik uppfann ploggning – nu sprids joggingtrenden över världen

Uppdaterad
Publicerad

Multisportaren Erik Ahlström är överväldigad av intresset för ploggning. Folk från hela världen kontaktar honom för att starta grupper som joggar och samtidigt plockar skräp. – Det är fascinerande och roligt att så många tycker att det är viktigt att vi hjälps åt, säger han.

Erik Ahlström startade sin första grupp joggare som samtidigt plockade skräp för ett år sedan. Efter att ha bott i Åre i 20 år flyttade han tillbaka till Stockholm och slogs av hur skräpig huvudstaden hade blivit.

Bättre träning på köpet

– Stockholm hade förändrats, skräpet låg kvar i veckor, ingen brydde sig. Därför beslöt jag att starta löpargrupper och ta i itu med nedskräpningen samtidigt. Vi fick ”skräpplockarögon” och hade roligt och fick även bättre träning med mer knäböj. Det väckte uppseende i början och nu finns ploggningsgrupper på 25 platser i världen, säger Erik Ahlström till SVT Nyheter.

Nått många länder

Eriks idé har snabbt fått spridning via sociala medier till många länder i Europa och finns även i Iran, Costa Rica och Vietnam. Filmer om ploggning har miljoner visningar på internet. Washington Post skriver om att den ”den svenska fitness-flugan” nu nått USA.

– Vi i Sverige framställs i internationella medier som måna om naturen och som innovativa men jag skäms över hur mycket vi smutsar ner. Det är jag-mentaliteten som bidrar och även att det produceras mycket mer plast nu än för fem-tio år sedan. Mikroplasterna tar död på haven och hamnar i maten på våra tallrikar, säger Erik Ahlström.

Vill nå de unga

Han vill förändra beteendet hos folk som slänger skräp och vill särskilt nå den unga stillasittande generationen. Nyligen fick han skolklasser att delta i ploggningevent.

– Eleverna tyckte att det var som en spännande skattjakt och det gav dem också rörelseglädje. Vi behöver fler ploggambassadörer. Men man måste inte jogga för att delta. Man kan hjälpa till att plocka skräp när man går med hunden eller är ute med barnvagnen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ploggning

Mer i ämnet