Räddningspersonal arbetar på platsen där linbanan kraschade i Italien. Foto: TT

Ansvariga erkänner: Nödbromsarna till linbanan hade medvetet kopplats ur

Uppdaterad
Publicerad

Nödbromsarna till linbanan hade medvetet kopplats ur.

Det erkänner nu de ansvariga.

Deras beslut kostade 14 personer livet.

Tre personer har anhållits och riskerar långa fängelsestraff.

Linbanan mellan Stresa och Mottarone i norra Italien hade tekniska problem och borde ha hållits stängd och reparerats. Men ledningen för bolaget som drev banan ville inte förlora besökare och pengar. Därför kringgick man medvetet säkerheten.

– Det handlar om ett aktivt val att sätta nödbromsarna ur spel, säger förundersökningsledaren Olimpia Bossi på en presskonferens.

Klockan 04 i natt togs beslutet att anhålla de tre misstänkta som efter långa förhör medgett att de blockerat linbanans nödbromsar. Bland de misstänkta finns chefen för anläggningen, Luigini Nerini, och hans två närmaste medarbetare.

Linbanan upp mot berget med den vackra utsikten hade nyss öppnat, efter att ha varit stängd under pandemin. Turisterna vällde in. Men banan hade tekniska problem och nödbromsarna slog till ofta vilket ledde till en rad stopp. Reparatörer hade tillkallats men inte lyckats lösa problemet. Då valde ledningen att blockera nödbromsarna med en slags klämma. Något som upptäcktes direkt av utredarna på plats.

– Det var inte första gången man gjorde det, i söndags. Och det var inte glömska. Nödbromsarna hade konsekvent satts ur spel så att man skulle kunna kringgå de tekniska problemen och köra banan ändå, förklarar förundersökningsledare Bossi.

Femåring enda överlevande

Det är ännu oklart varför en kabel brast. Men nödbromsarna skulle hindrat det som sen hände: vagnen rusade i väg bakåt i hundra kilometer i timmen, rakt in i en pelare och störtade sen ner mot marken.

Ett nyförlovat par, en hel familj och två barn, på två och nio år, finns bland de omkomna. Den femårige pojken Eitan är den enda överlevande, han tros ha skyddats av sin pappas kropp och vårdas svårt skadad på sjukhus i Turin.

Ville inte förlora pengar

De misstänkta ska ha erkänt att man inte ville förlora pengar genom att hålla stängt för reparationer på obestämd tid när man äntligen kunde öppna och sommarsäsongen börjat.

Bland de döda fanns 29-årige Alessandro Merlo.

Vreden växer nu hos många av de anhöriga, som Merlos mamma, Rosalba. Hon säger i italiensk teve:

– Min sons kropp var så tilltygad att jag inte ens fick se den och ta farväl. Har han och de andra dött för att man inte ville förlora turister så ska de skyldiga få betala för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.