Räddningspersonal arbetar på platsen där linbanan kraschade i Italien. Foto: TT

14 döda i linbaneolycka i nordvästra Italien

Uppdaterad
Publicerad

En linbanevagn kraschade på söndagen i regionen Piemonte i nordvästra Italien. 14 personer har bekräftats döda efter den tragiska olyckan i det populära alpområdet,

Olyckan inträffade vid 13-tiden, i ett trädbevuxet bergsområde i närheten av Maggioresjön, Lago Maggiore.

Linbanan färdas mellan staden Stresa och berget Mottarone i italienska alperna, och går enligt La Repubblica som högst 1 491 meter över havet. Kabelbanevagnen ska ha befunnit sig nära den högsta punkten på färden, möjligen omkring 300 meter från toppen, när den föll mot marken. Det är ännu oklart vad som orsakat händelsen.

– Det är för tidigt att säga vad som hänt. De är uppenbart att någonting har fallerat, något som fastnat i ett rullställ eller liknande, säger Rickard Svedjesten, ordförande Svenska Fjällräddares organisation till SVT Nyheter på söndagen.

Uttrycker regeringens kondoleanser

Totalt 14 personer har dött efter olyckan. Två barn fördes till sjukhus i Turin med allvarliga skador och under söndagskvällen omkom ett av barnen av sina skador. Det bekräftas av Alpine Rescue, skriver bland annat nyhetsbyrån ANSA och Le Repubblica. 15 personer befann sig ombord på vagnen när den föll.

– Jag uttrycker kondoleanser från hela regeringen till offrens familjer, och sänder en särskild tanke till de svårt skadade barnen och deras familjer, säger Italiens premiärminister Mario Draghi i ett uttalande.

Räddningsarbetet ska ha försvårats av att området där kraschen skedde är svåråtkomligt.

– I många alpländer har man inga vägar som går där, utan det går bara en linbana till en toppstation. Det är helikopter som gäller i första hand i räddningsarbetet, säger Rickard Svedjesten.

”Väldigt tuff situation”

Svedjesten har själv befunnit sig i de italienska alperna i arbetet och vet hur svåra räddningssituationer som kan uppstå där.

– Det är högalpin terräng, väldigt brant och stupaktigt på många ställen. Det gäller att hela tiden hitta kommunikationen mellan ambulans, helikopter, kristeam och sjukhus. Det är en väldigt tuff situation.

Stresa-Alpino-Mottarone-linbanan är en populär turistattraktion. Flera italienska medier rapporterar att den efter en tids avstängning och togs i drift på nytt så sent som den 24 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.