Foto: SVT

Erlandsson lovar mer stöd till mjölkbönder

Publicerad

Svenska miljö- och djurskyddslagar gör det svårt för svenska bönder att klara sig i den internationella konkurrensen, anser landsbygsminister Eskil Erlandsson.

Under de senate tio åren har antalet mjölkbönder halverats, samtidigt har importen av mejeriprodukter från utländska bönder ökar. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ser allvarligt på utvecklingen.

– Jag är övertygad om att svenska konsumenter vill ha svensk mjölk. Dessutom vill vi ha öppna svenska hag- och betesmarker, säger han i SVT:s Aktuellt.

Varför har det gått den motsatta vägen under dina sju år vid makten?

– Det är en mördande konkurrens plus en hög miljölagstiftning och hög djurskyddslagstiftning vilket gör att man i vård land inte orkar hänga med.

Nu vill han se att delar av EU-stödet går till mer subventioner till de svenska bönderna.

– Jag och centerpartiet tycker att det är angeläget att det finns flera kor i vårt land. Jag kommer att driva det i de förhandlingar om långtidsbudget som pågår just nu.

– Premien kan vara på låt säga 1.000 till 1.500 kronor per ko, föreslår han.

Landsbygdsministern tror att även alliansen kommer att gå på samma linje, ”för jag är övertygad om att vi har svenska folket med oss”.

Långtidsbudgeten träder i kraft den första januari 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer