En tidigare forskare vid Stockholms universitet har anmälts för etikbrott. Foto: Fredrik Sandberg/TT´

Undersökte hedersvåld mot barn – anklagas för etikbrott

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare forskare vid Stockholms universitet har anmälts för etikbrott av universitetet för att inte ha sökt etikprövningstillstånd för ett projekt om hedersbrott. Men forskaren slår ifrån sig och menar att anmälan bottnar i en personlig konflikt.

Allt började 2014 med ett forskningsprojekt om hedersbrott mot barn där en rad förundersökningar med känsliga uppgifter om offren samlades in.

Projektet har sedan dess resulterat i tre artiklar om hedersrelaterat våld, bland annat om så kallade ”balkongflickor”, samt en ännu opublicerad bok på ämnet.

I våras anmäldes den ansvarige forskaren av institutionens prefekt till rektor för att i en av artiklarna ha avslöjat så pass mycket kring offren att personer gick att identifiera, och även för att ha forskat utan godkännande av institutionen samt för att inte ha sökt ett godkännande enligt etikprövningslagen för arbetet.

Ärendet utreds nu av Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP).

Forskaren: Rent personligt

Men den tidigare forskaren, som inte längre jobbar vid universitetet men som fortfarande rent formellt är anställd, delar inte bilden av vad som har hänt.

Ingen forskning ska ha genomförts i projektet efter 2014 och eftersom arbetet därefter inte haft en vetenskaplig ambition så går det inte att applicera etikprövningslagen, enligt forskaren. Enligt henne handlar det om populärvetenskap.

– Jag uppfyller inte kriterierna. Jag har inte den vetenskapliga avsikten, det är ingen utomstående som granskat mina artiklar och jag anger heller inte mina källor. Jag har avidentifierat dem eftersom jag funnit att hänsynen till de inblandade varit viktigast, säger hon.

Hon menar att en personlig konflikt ligger bakom anmälan mot henne.

– Jag vet ingen vid institutionen som sökt något etikprövningstillstånd för att sitta och kommentera rättsfall. Alltså ingen.

I ett mejl till ÖNEP slår hon tillbaka och menar att det är prefekten som gjort fel då denne inte uppmärksammat henne om att en etikprövning borde ha gjorts under arbetets gång.

Prefekten: Ingen konflikt

Att motivet bakom anmälan om etikbrott varit en personlig konflikt håller inte prefekten med om.

– Det är en arbetsrättslig grej där hon är arg på mig, jag är inte arg på henne. Det är ingen konflikt på det sättet, säger han.

Prefekten är samtidigt öppen för att en del av skulden för att en prövning inte gjorts ligger på honom.

– Jag vill inte utesluta att det begåtts misstag i hanteringen av det här ärendet från institutionens sida, under min tid som prefekt eller tidigare. Vi välkomnar den prövning som ÖNEP gör.

ÖNEPs utredning väntas vara färdig i slutet av november.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.