Etiopiensvenskarna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson till Sverige efter mer än 14 månader i Etiopiskt fängelse. Men vägen fram till benådning och ett frisläppande har varit lång och osäker. Här följer en sammanfattning av vad som hänt.

30 juni 2011

Johan Persson och Martin Schibbye grips och skottskadas när de utan tillstånd tagit sig in i Ogadenprovinsen. De färdas med ONLF-gerillan som kämpar för att göra området självständigt. De förs till ett fängelse i staden Jijiga.

8 juli 2011

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar fallet:

-Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område.

För det får han senare kraftig kritik från flera håll.

9 juli 2011

De etiopiska myndigheterna släpper en halvtimmeslång videofilm där Persson ses sikta med en automatkarbin. Filmen visar sig senare vara manipulerad med pålagda ljudspår.

7 september 2011

Johan Persson och Martin Schibbye åtalas för terrorbrott. De erkänner att de tagit sig in olagligt i Etiopien men förnekar terrorbrott.

7 oktober 2011

Manifestationer för pressfrihet och journalisternas frigivande samlar hundratals personer runt om i Sverige. Samtidigt meddelar Carl Bildt att regeringen har framfört krav på att Martin Schibbye och Johan Persson ska släppas.

10 oktober 2011

Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, besöker Oslo. Han kallar svenskarna för ”budbärare till terrorister” och slår fast att ingen journalist kan undgå åtal om lagarna inte efterhålls.

18 oktober 2011

Rättegången inleds i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

27 december 2011

Domen faller – elva års fängelse. Johan Persson och Martin Schibbye väljer att inte överklaga domen utan att i stället be om nåd och förlåtelse.

7 februari 2012

Tonen ändras. ”Om de, journalisterna, medger att de är brottslingar, ber om ursäkt för sina misstag och lovar att inte upprepa misstagen, så kan vi överväga det”, säger Zenawi.

22 februari 2012

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffar Etiopiens premiärminister Meles Zenawi i London.

11 maj 2012

Carl Bildt besöker Addis Abeba. Officiellt för att delta i World Economic Forum, men utrikesministern passar på att träffa Zenawi och de fängslade svenskarna.

4 juni 2012

Den etiopiska regeringens benådningskommitté begär en beskrivning av svenskarnas uppträdande i Kalityfängelset.

21 augusti 2012

Etiopiens regering tillkännager att Meles Zenawi är död.

22 augusti 2012

Etiopiska regeringen meddelar att tillförordnade premiärministern Hailemariam Desalegn kommer att fortsätta styra landet fram till valet 2015.

2 september 2012

Carl Bildt träffar Hailemariam Desalegn i samband med begravningsceremonin för Meles Zenawi i Addis Abeba.

8 september 2012

Sveriges ambassadör i Etiopien Jens Odlander får veta att Johan Persson och Martin Schibbye kommer att släppas.

9 september 2012

Fredrik Reinfeldt pratar med Hailemariam Desalegn.

10 september 2012

SVT Nyheter är först med nyheten att Johan Persson och Martin Schibbye benådas. De båda släpps under dagen ur fängelse. Etiopiens justitieminister Berhan Hailu berättar för SVT varför de svenska journalisterna släpps.

11 september 2012

SVT Nyheter avslöjar att den film som använts som bevis mot Johan Persson och Martin Schibbye innehåller falska bevis och skådespeleri. SVT:s reportrar på plats, Henrik Samuelsson och Johan Ripås har fått ta del av råmaterialet.

12 september 2012

SVT Nyheter kan avslöja att Johan Persson och Martin Schibbye förhördes under vapenhot och blev tillsagda att den andra var död.

13 september 2012

Uppdrag Granskning sänder ett specialprogram om Martin Schibbye och Johan Persson där fler detaljer avslöjas om gripandet och deras tid i fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet