Ett 80-tal företag misstänks för fusk med permitteringsstödet

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket gör just nu omfattande granskningar av alla företag som beviljats stöd för att korttidspermittera anställda. De har hittat flera fall av fusk och nu skickar de ut de första kravbreven till företag som fuskat med stödet. Caroline, som egentligen heter något annat, uppmanades av sin arbetsgivare att arbeta som vanligt, trots att alla anställda var permitterade på 60 procent.

I våras jobbade Caroline, som egentligen heter något annat på en PR-byrå. När coronapandemin lamslog företagets ekonomi blev alla korttidspermitterade på 60 procent. 

– Vi skulle bara jobba tre timmar per dag, men det var helt omöjligt. Min tjänst ligger redan på 120 procent i veckan och att då gå ner till att bara jobba 40 procent men samtidigt ha lika mycket arbetsuppgifter, det säger ju sig självt att det inte går, berättar Caroline. 

Coronapandemin

Tidigt under krisen stod det klart att företaget där Caroline arbetade behövde säga upp ett antal anställda, däribland Caroline. Hon fortsatte vara deltidspermitterad under uppsägningstiden. 

– Cheferna uppmanade oss att visa framfötterna och jobba på som vanligt för att ha en chans att bli återanställd. Vi körde på som vanligt, men tidsrapporterade som att vi jobbat tre timmar, säger hon.

Har delat ut 27,5 miljarder

Över 50 000 företag har ansökt om stödet och hittills har Tillväxtverket som har hand om stödet för korttidspermitteringar delat ut 27,5 miljarder kronor. Efter tre månader gör myndigheten en avstämning för att se så att uppgifterna som lämnats in från företagen stämmer. De som inte redovisat korrekta uppgifter riskerar att få kravbrev på återbetalning av stödet. 

– Många av oss på företaget jobbade ju också över av egen vilja, dels för att vi ville kunna bli återanställda men också för att vi kände oss som ett team som var villiga att göra allt för att rädda företaget. Men efter ett tag försvann teamkänslan, säger Caroline. 

Tillväxtverket som tillsammans med Skatteverket genomför granskningar av misstänkt fusk kommer gå igenom samtliga anställda som omfattats av stödet.

”Då kanske resten av deras business inte är så fin”

Carolines arbetsgivare som uppmuntrade de anställda att rapportera färre timmar lät henne sluta  en månad tidigare än vad som stod på hennes uppsägningsavtal som kompensation. 

– Det här var enda sättet för företaget att inte skulle gå under, men det är ju fult att fuska. Det finns nog många byråer som är mycket värre. Man kan ju undra om företag som fuskar verkligen ska överleva, då kanske resten av deras business inte är så fin, säger Caroline. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet