Tillväxtverket hänvisar till att lagen säger att de inte ska lämna ut uppgifter som kan vara skadliga för företag. Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i en kommentar att det inte finns något behov av att se över lagstiftningen. Foto: TT

Fuskande företag skyddas av sekretessen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen räknar med att dela ut 95 miljarder kronor i stöd för korttidsarbete under coronakrisen, vilket är nästan dubbelt så mycket som Sveriges försvarsbudget. Samtidigt får ingen annan än staten insyn i hur de här pengarna används.

Det är Tillväxtverket som beslutar om och delar ut det statliga stödet för korttidspermitteringar till företag under coronakrisen. Sedan den nya lagen kom på plats i mars har myndigheten fattat drygt 44 700 beslut och delat ut över 27 miljarder kronor.

Men trots att det är skattemedel som finansierar stödet får ingen annan än staten insyn i vilka som får pengarna och hur de används.

SVT begärde, efter tips, ut handlingar om ett företag som enligt uppgift hade fuskat med stödet. Företaget är välkänt och har återkommande statliga uppdrag. Enligt uppgift påverkas alltså inte deras inkomster av krisen.

Anställda har berättat att företaget ansökt och fått stöd för korttidsarbete. Samtidigt ska personalen ha ombetts att ändå komma in och jobba trots att de var permitterade.

Fick avslag

SVT fick avslag på sin ansökan. Tillväxtverket hänvisade till sekretesslagstiftningen och menade att de här uppgifterna kan komma att skada företag om de lämnas ut.

Beslutet har prövats i ett annat fall i kammarrätten som gav Tillväxtverket rätt. Ärendet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som nekade prövningstillstånd, vilket innebär att domen från kammarrätten står fast.

Enligt Günther Mårder, vd på branschorganisationen Företagarna, är det här inte en kontroversiell fråga för deras medlemmar.

– Korttidspermitteringarna är ett stöd för att företag inte ska behöva säga upp anställda. Det är inte en känslig uppgift, säger han.

Hänvisar till lagen

När Tom Brooks, avdelningschef för företag på Tillväxtverket, får frågan varför medierna får avslag hänvisar han till lagstiftningen.

– Vi ska inte ska lämna ut uppgifter som kan vara känsliga för företagen, det har också prövats i domstol, säger han.

Justitieministern: Sekretessbehovet väger över

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte ställa upp på en intervju, men svarar skriftligen att ”lagstiftaren har gjort en noggrann avvägning mellan allmänhetens insynsintresse och företagarens intresse av skydd, och funnit att som huvudregel väger sekretessbehovet över i dessa fall.”

Han säger också att det inte finns något behov av att se över lagstiftningen.

Antal ansökningar om stöd för korttidsarbete: 80 560

Antal beslut om stöd för korttidsarbete: 74 781

Summa ansökt belopp: 29,2 miljarder kronor

Summa beviljat belopp: 27,4 miljarder kronor

(Siffrorna som är från 30 juli kan komma att ändras).

Källa: Tillväxtverket

Notan: 95 miljarder

Regeringen uppskattar att notan för det statliga stödet för korttidsarbete kommer landa på 95 miljarder kronor.

Det är dubbelt så mycket som Sveriges försvarsbudget som i år är satt till 55 miljarder kronor.

Källa: Regeringen/Försvarsdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer