Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Ali Lorstani/TT

Så vill regeringen stoppa fusket med korttidspermitteringar

Publicerad

Tillväxtverket och Skatteverket har fått flera nya verktyg för att kontrollera företag som använder korttidspermittering. Anledningen är att regeringen vill stoppa fusk.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har över 50 000 företag hittills beviljats stödet. Stödet ska, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, ha räddat runt 175 000 jobb och väntas kosta staten omkring 95 miljarder kronor i år.

Samtidigt har det kommit rapporter om fusk med de coronarelaterade stödpaketeten och nyligen valde regeringen att tillsätta en ”antifuskgeneral”.

Kan åtalas

Nu vidtar man ytterligare åtgärder. Bland annat handlar det om att Tillväxtverket har fått ett antal nya verktyg som kan användas för att kontrollera företag som ansökt om korttidspermittering.

I framtiden kommer företag exempelvis att vara skyldiga att lämna uppgifter om vilka anställda som påverkas ner på individnivå.

Därtill skärps reglerna för att kunna stoppa företag som fuskar – den som lämnar felaktiga uppgifter kan bli åtalad för brott. Såväl Tillväxtverket som Skatteverket är också skyldiga att anmäla misstänkta brott till åklagare.

Effektiviserad kommunikation

Det kommer också bli lättare för Tillväxtverket, Skatteverket och Försäkringskassan att byta information mellan myndigheterna, vilket bland annat göra att uppgifter om misstänkt fusk inte stoppa av sekretess.

Skatteverket ska också att förbättra uppgifterna i folkbokföringen vilket man hoppas leder till att felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet, stoppas.

Ändringarna träder i kraft den 1 juni 2020. Se alla ändringar i faktarutan nedan.

  • Uppgifter i ansökan och anmälan om avstämning ska lämnas på individnivå.
  • Uppgifter i ansökan och anmälan om avstämning ska lämnas på heder och samvete.
  • Ny skyldighet för Tillväxtverket och Skatteverket att anmäla brott till åklagare.
  • Ny skyldighet för andra myndigheter att underrätta Tillväxtverket och Skatteverket vid misstanke om felaktiga utbetalningar.
  • Tillväxtverket inkluderas i samverkan mellan myndigheter mot viss organiserad brottslighet (LUS) .
  • Skatteverket ges möjlighet att ta del av Tillväxtverkets beslut för att bland annat använda uppgifterna i beskattningsverksamheten.
  • Skatteverket ska anmäla till åklagaren om det finns skäl att misstänka att ett näringsförbud överträds eller att den som har fått undantag från ett sådant förbud bryter mot sina skyldigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer