Nyanlända får hjälp av polisen på Malmö central. Foto: TT

Ett år sen flyktingkrisen – så ser det ut i dag

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2015 hade Sverige tagit emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Europa var mitt uppe i den största flyktingkrisen i modern tid. Nu har ett år gått sedan krisen var som svårast, såhär ser det ut i dag.

– Det kommer att bli en svår höst.

Orden kommer från migrationsminister Morgan Johansson,  i oktober förra året. Bara ett par veckor senare ska Sverige ha tagit emot fler asylsökande än någonsin tidigare.

#flykt

Den högsta noteringen dittills var från Balkankriget på 84.018 personer – i mitten av oktober har siffrorna passerat det.

Läs också: Hösten på Malmö Central förändrade deras liv

Utrikesministern: Det finns en gräns

En månad tidigare, i september, står statsminister Stefan Löfven på en scen i centrala Stockholm. Han säger att Sverige ska bära solidariteten med stolthet, att hans Europa är ett Europa som inte bygger murar.

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Om vi bär denna uppgift tillsammans kan vi göra skillnad för människor, alla EU-länder måste hjälpa till.

I slutet av oktober samma år har statsministern nått en överenskommelse med samtliga partier utom Västerpartiet och Sverigedemokraterna – migrationspolitiken ska skärpas.

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, säger i en intervju vid samma tid att det finns en gräns för hur många flyktingar vi kan ta emot innan systemet brakar samman.

De nya asylreglerna

1.321.050 personer kommer under 2015 till något av EU-länderna för att söka asyl. Sverige tar emot totalt 162.877 asylsökande under året som går. Det är nästan dubbelt så många som 2014.

Europa, och Sverige, ser en av de största flyktingströmmarna i modern tid –  något som kulminerar under hösten. Under de kommande månaderna kommer rapporter om tältläger i Sverige, krav på flyktingstopp och en pressad regering – som i november inför gränskontroller för att minska antalet asylsökande.

I slutet på månaden, den 24 november, håller statsminister Stefan Löfven och dåvarande vice statsminister Åsa Romson en presskonferens där man meddelar att svensk migrationspolitik nu anpassas till EU:s miniminivå.

Så ser det ut i dag

Ett år senare, i dag, ser situationen annorlunda ut. Enligt siffror från Migrationsverket har Sverige tagit emot 21.797 asylsökande hittills i år – jämfört med 162.877 under hela förra året. Enligt Eurostat har Sverige tagit emot två procent av alla asylsökande  som kommit till EU, jämfört med tolv procent under förra året.

Den största gruppen av de som kommit till Sverige de senaste åren flyr från Syrien, där inbördeskriget fortsätter att rasa. Man räknar med att uppåt en halv miljon människor dött i konflikten, och hälften av landets befolkning är på flykt. Under förra året kom 51.388 syrier till Sverige. Även den siffran har sjunkit dramatiskt, till 4.288 personer i år.

Men det finns en siffra som skiljer ut sig i statistiken.

Trots att flyktingströmmarna mot EU och Sverige ser ut att minska så fortsätter människor att ge sig ut på de livsfarliga båtresorna mot Europa. Förra året miste 3.771 personer sina liv. Hittills i år har 3.498 personer dött på Medelhavet.

I ett unikt projekt har SVT Nyheter bett 200 av de som flytt Syrien att berätta –  om livet under kriget, om flykten och deras nya tillvaro i Sverige. Här är deras berättelser.

Förtydligande (4 oktober 15.32)

Vi har i en uppdaterad version av artikeln förtydligat att Migrationsverkets siffror för antalet asylsökande i år gäller fram till och med september och att jämförelsesiffran rör hela fjolåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet