Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här jämnt mellan blocken har det inte varit sedan 1973 och 1979. SVT:s reporter förklarar med hjälp av Avicii Arena. Foto: SVT

Ett fullpackat Avicii Arena kan skilja blocken åt

Uppdaterad
Publicerad

Vi står inför en riktig valrysare sett till de senaste opinionsundersökningarna. Enligt Aftonbladet/Demoskops mätniing skiljer det bara 13 000 röster mellan blocken – ungefär lika många människor som ryms inne på Avicii Arena.

Enligt SvD/Sifos undersökning är det 60 000 röster som skiljer blocken åt. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap och valforskare, handlar det framförallt om de sista väljarna som står och väger mellan vilka partier man ska lägga sin röst på.

Så här jämt mellan blocken har det inte varit sedan 1973 och 1979 – även om valet 2006 också var särskilt jämnt. Ekengren Oscarsson menar att det kan bero på att det står så mycket på spel för samtliga partier.

– Det har varit en väldigt stark polarisering och stark mobilisering kring årets valdeltagande, säger han.

Se mer om hur det jämna valet påverkar valdeltagandet enligt valforskaren i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.