Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Magdalena Andersson (S) valspurtade i Rinkeby: ”Måste bryta segregationen”

Uppdaterad
Publicerad

Segregation och kriminalitet stod i fokus när Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson besökte Rinkeby i Stockholm för att tala – ett området där valdeltagandet endast låg på 55 procent vid det förra riksdagsvalet.

– Jag har varit väldigt tydlig med att vi ska inte ha några paralellsamhällen. Segregation är nåt av det värsta man kan utsätta nyanlända för. Det minskar möjligheten att få ett jobb, lära sig svenska och att barnen ska klara skolan, sade Andersson till den samlade presskåren efter talet.

– Det är helt avgörande att alla i Sverige lär sig svenska, arbetar och att alla barn tar sig igenom svenska skolan. För tar man sig igenom svenskt gymnasium då är risken att man blir gängkriminell väldigt liten.

Skärpta straff

Magdalena Andersson sade att Socialdemokraterna går till val på satsningar på polisen och skärpta straff för gängkriminella som en lösning på den ökande gängkriminaliteten.

– Men det är bara halva lösningen. Man måste se hela problemet. Ska vi bryta nyrekryteringen måste vi också bryta segregationen. För varje krona vi lägger på utbyggnaden av polisen vill vi lägga en krona på att bryta segregationen.

På frågan om varför hon valde Rinkeby för att hålla sitt tal dagen innan valet svarade statsministern:

– Det ligger nära där jag ska ha kvällens valduell, i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.