SvD visar finska julstjärnor . Foto: SVT/SvD

En ”svastika” till kaffet?

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladet gav läsarna goda kakor inför julen. Men en del tycker de traditionella kakorna påminner om svastikor. – Jag blir full i skratt, det är komiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Vår ambition var bara att ge våra läsare goda kakor inför julen, säger Stina Cederholm, featurechef på SvD.

Under rubriken ”Ta en kaka till” suktades läsarna med ”hembakta favoriter” till den stundande högtiden. Men bilden visar till synes goda kakor, julstjärnor, en finsk tradition.

Bilden på kakan, som en del liknar vid en svastika, har nu fått spridning i sociala medier, och SvD:s redaktion har fått kommentarer kring publiceringen.

– För mig är det här en kulturyttring från en annan värld, ett stycke bakhistoria. Om man aldrig sett julstjärnor, så kanske man tänker: oj, vilken konstig form. Men vår tanke var bara att visa goda kakor från förr, säger Stina Cederholm, featurechef på SvD till SVT.

SVT Nyheter ringde SvD och pratade med redaktionsledningen om bilden möjligen kan leda tankarna åt ett annat håll än själva smaken av välgräddade kakor.

– Vi har aldrig tänkt på det här som nåt annat än kakor, julstjärnor. Men nu när jag ser bilden kan jag förstå att man kan se dem så, äger Stina Cederholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.