Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ineffektivt bidrag till städning av lyxvillor eller framgångsrik reform som gett jobb i hela landet? Hör Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson debattera rut-avdraget. Foto: SVT

V och C i debatt om rut-avdraget: ”Ett skatteavdrag för välbeställda”

Uppdaterad
Publicerad
Ineffektivt bidrag till städning av lyxvillor eller framgångsrik reform som gett jobb i hela landet? Hör Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson (C) debattera rut-avdraget.

Rut-avdraget skulle göra svarta jobb vita och statskassan skulle gå plus minus noll. Men så blev det inte trots den borgerliga regeringens löften. Det visar en granskning som Riksrevisionen gjort. 

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, är kritisk till rut-avdraget. 

– Det här ett bidrag, ett skatteavdrag för välbeställda människors städning av deras lyxvillor. Det är jobb som kostar 1,5 till 2 miljoner per jobb, det är en väldigt ineffektiv åtgärd.

C: Få reformer självfinansierar sig i så hög grad

Anders W Jonsson (C) tycker inte att det är en satsning som gått fel utan att rut-avdraget är framgångsrik reform. 

– Jag förstår inte vad Ulla Andersson är upprörd över. Det här har gjort att man har jobb i hela landet. Problemet enligt riksrevisionen är att det inte är finansierat till hundra procent utan mellan 75 och 90 procent. Men det är få reformer vi beslutar om i riksdagen som har en självfinansieringsgrad på uppåt 75 kanske 90 procent. 

Se Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson debattera i Aktuellt i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer