Mathias Bardland driver ett städföretag. Han menar att rut-avdraget är avgörande för branschen. Foto: SVT

Rut-avdraget avgörande för städföretag

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att göra rutavdrag har fått städbranschen att blomstra. Mathias Bardland, vd på företaget Städarna i Eskilstuna och Strängnäs, menar att avdraget är avgörande för branschen.

– Det skulle vara en stor risk för den här marknaden att ta bort rut-avdraget, säger han.

Mathias Bardland har 45 städare anställda i Eskilstuna och Strängnäs. Han berättar att företaget är ungt, men att marknaden är stark och att man därför har kunnat anställa så pass många. Bland de anställda finns en stor andel utlandsfödda.

– Bara på de 45 anställda här så är det sju till åtta olika nationaliteter, säger Mathias Bardland.

”Ovanligt med svartjobb”

Ett av målen med rut-avdragen var att andelen svart arbetskraft skulle minska. Mathias Bardland tror att få kunder i dag vill ha städjobbet utfört svart.

– Det är nog väldigt ovanligt. Jag har nog aldrig fått frågan.

Vad beror det på tror du?

Jag tror att det beror på att man har sett allvaret i det. Det har blivit en större reform sedan rut kom, flera tusen har fått en anställning på grund av att branschen har gått från svart till vit. Det är seriöst och många av oss som driver städbolag och jobbar med städ ser allvarligt på den frågan, säger Mathias Bardland.

Trivs bra på jobbet

Tina Abrahamsson och Carita Sjöholm är två av städarna som jobbar på företaget. De tror att det fortfarande finns personer som ser ned på branschen, men menar att de trivs bra på jobbet.

– Jag trivs faktiskt jättebra. Det är ingenting som jag har hållit på med innan, men jag har ändå fastnat och det är nog här jag blir kvar, säger Carita Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.