Foto: Scanpix

Ettårigt gymnasium kan bli verklighet 2013

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kan en ettårig gymnasieutbildning, helt utan teoretiska ämnen bli verklighet, skriver Dagens Nyheter.

Det hårt kritiserade förslaget ingår i budgeten som regeringen presenterar nästa vecka. Det öppnades för möjligheten i februari i år. Det är tänkt för dem som inte klarar av en vanlig treårig gymnasieutbildning. Som då istället kan gå en kortare praktisk yrkeskurs.

Förslaget sågades först av Oppositionen och Lärarförbundet – men förgäves. I dag kan tidningen Dagens Nyheter alltså berätta att regeringen kommer att genomföra förändringen.

Höstbudgeten 2012

Får utbildningsminister Jan Björklund (FP) sin vilja igenom kommer förslaget bli verklighet redan nästa höst. Men det är ingenting han kan garantera. Däremot är dyker den ettåriga utbildningen definivivt upp senast 2014.

Alla kan inte bli akademiker

– Klart det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är inte sådan, säger Jan Björklund.

Björklund kallar det komvuxmodellen. Idén är att tonåringar med ofullständiga betyg från grundskolan ska kunna studera.

Modellen är flexibel. Ungdomar ska få välja själva från kurser som redan finns på gymnasiet. De ska få välja om de vill gå ett, ett och ett halvt, eller två år. De ska också ha möjlighet att helt välja bort teoretiska ämnen.

– Grundidén är att det är bättre att en ung människa fullföljer en kortare utbildning än att man hoppar av en lång utbildning, säger Jan Björklund till DN.

Leder till mindre kvalificerade jobb

Björklund hoppas att några tusen elever ska få möjligheten till den praktiska utbildningen. Han avfärdar kritiken från oppositionen om att det inte finns en arbetsmarknad för 17-åringar med ettårig gymnasieutbildning.

– Det leder till jobb som kanske inte är lika kvalificerade eller lika välavlönade. Men det är bättre att de får en viss yrkesutbildning än att de bara hoppar av och slås ut, säger han.

Under 2012 avsätts 30 miljoner kronor till satsningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet