Foto: TT

EU enigt om nytt tillstånd för glyfosat

Uppdaterad
Publicerad

Växtbekämpningsmedlet glyfosat får förlängt tillstånd i EU för fem år till. Efter många om och men har medlemsländerna enats till sist – bara två veckor innan nuvarande tillstånd löper ut.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge stått i centrum för en rejäl träta mellan allehanda miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med över miljonen underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.

I dag blev det ändå klart att glyfosatet fortsatt får användas i åtminstone fem år till.

”Väldigt lättad”

I en särskild omprövningskommitté i Bryssel röstade länderna till sist för ett förlängt tillstånd, sedan otaliga tidigare röstningsförsök fastnat i oavgjort mellan ja, nej och vet inte.

– Jag är väldigt lättad. Det är väldigt bra att länderna kunde enas om en bred kompromiss, eftersom alternativt hade varit att beslutet hade hamnat i kommissionens händer, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ökad öppenhet?

Miljöministern är samtidigt väldigt glad över att EU-kommissionen vid dagens möte lovat arbeta för en ökad insyn i hur de vetenskapliga underlagen ser ut.

– Det här är ju en fråga som har blivit väldigt kritiserad och en av punkterna som förts fram i de medborgarinitiativ som inkommit så det tror jag är ett jätteviktigt steg framåt, säger miljöministern.

Regeringen har inte varit berett att stödja EU-kommissionens tidigare förslag om att ge tillstånd för glyfosat i ytterligare tio år, men har röstat ja till ett femårigt tillstånd. Andra ja-sägare är bland andra Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Irland. På nej-sidan har framför allt funnits Frankrike, Belgien och Italien, medan Tyskland genom att avstå starkt bidragit till att beslutet dröjt.

Fakta: Kampen om glyfosat

Glyfosat är ett av världens mest använda bekämpningsmedel och används för att bespruta ogräs.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

Försök inom EU att ge förlängt försäljningstillstånd för glyfosat har länge blockerats av oenighet. EU-parlamentet har samtidigt i en icke bindande resolution nyligen röstat för att ämnet bör fasas ut och förbjudas från december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.