Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, är generalsekreterare för APF. Arkivbild. Foto: TT

EU ger miljoner till högerextrema

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har betalat ut flera miljoner till europeiska nazister och fascister. En del av pengarna finansierar ett högerextremt möte i Sverige. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) har kallat till krismöte i sin partigrupp.

EU-parlamentets regler om bidrag till paneuropeiska partier skärptes 2014 för att förhindra att stöd gick till extrema grupperingar som inte delar EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, avslöjar Expo.

Men de skärpta reglerna träder inte i kraft förrän 1 januari 2017.

”Otäckt”

En granskning som tidskriften Expo har gjort visar att EU-parlamentet i januari i år beviljade 3,68 miljoner kronor till det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom (APF). Ytterligare 1,8 miljoner kronor har betalats ut till APF-stiftelsen Europa Terra Nostra.

– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet, säger Marita Ulvskog till Expo.

APF är en relativt nybildad sammanslutning, dominerad av europeiska nazister och fascister. Det paneuropeiska partiet leds av Roberto Fiore, även partiledare för det italienska nyfascistiska Forza Nuova. Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för det sedan förra våren insomnade nazistiska Svenskarnas parti och engagerad i militanta Svenska motståndsrörelsen, är generalsekreterare för APF.

”Våra skattemedel”

Även Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är kritisk till miljonstödet till den högerextrema sammanslutningen.

– Det ska aldrig betalas ut pengar av Europeiska unionen till organisationer som strider mot värderingarna i fördragen, säger han till TT.

– Det är våra skattemedel som vi betalar in i ganska höga avgifter till unionen och en del av det går till detta. Det är helt oacceptabelt.

När de skärpta reglerna beslutades 2014 sattes en tidsgräns flera år in i framtiden – utan någon egentlig juridisk eller teknisk orsak, enligt Fredrick Federley.

– För mig är det helt oförståeligt hur det har kunnat slinka igenom med så lång tidsgräns. Det är helt oförklarligt, säger han.

Finansierar nazimöte

Det miljonstöd från EU som har betalats ut till Europa Terra Nostra kommer bland annat att finansiera ett högerextremt möte i Stockholm i slutet av maj, där en rad frontfigurer i vit makt-miljön ska tala.

Marita Ulvskog har kallat till krismöte i den socialdemokratiska partigruppen S&D, den näst största i EU-parlamentet. Mötet planeras under den kommande veckan.

– Det är oacceptabelt och jag kommer säkerligen även behöva ta upp det i fler sammanhang, säger hon till Expo.

APF bildades 2014 av en rad högerextrema europeiska politiker och aktivister. Partiet har täta kontakter med Putins Ryssland som man har uttalat starkt stöd för. Förra året deltog flera APF-styrelseledamöter på ett stort möte för den europeiska extremhögern i S:t Petersburg. Människorättsorganisationer har antytt att APF får ekonomiskt stöd från Kreml.

APF har också uttalat stöd för den syriske diktatorn Bashar al-Assad och har kontakter med hans Baathparti.

I styrelsen för APF sitter förutom Roberto Fiore och Stefan Jacobsson bland annat:

Daniel Carlsen, danska nazistiska Danskernes Parti

Artemis Mattheopoulos, grekiska nazistiska Gyllene gryning

Tomás Vandas, tjeckiska högerextrema Delnická Strana Sociálni Spravedlnosti

Jens Pühse, tyska högerextrema NPD

Nick Griffin, tidigare partiledare för brittiska högerextrema British National Party

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer