Enligt EU är det inte förbud mot A-traktorer som diskuteras utan snarare ändrade körkortsregler. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

EU har inga planer på att förbjuda A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga planer på att förbjuda A-traktorer i EU, uppger EU-kommissionen för P4 Skaraborg. Det är inte förbud som diskuteras, utan möjligen eventuella förändringar kring körkortsreglerna, säger Adalbert Jahnz, som är talesperson för transportfrågor på EU-kommissionen till radiokanalen.

I förra veckan rapporterade Teknikens värld att EU diskuterar ett förbud mot A-traktorer från årsskiftet. Men det är inte ett förbud som är aktuellt, säger kommissionens talesperson, utan en förändring av körkortsreglerna.

Bör kunna resonera

Om det i praktiken innebär att personer under 18 år inte kommer att få köra dem, vilket kan ses som ett slut på fenomenet A-traktor som långsam personbil, framgår inte.

EU-kommissionen har krävt Sveriges regering på svar om A-traktorerna, och talespersonen säger till P4 att EU och Sverige bör kunna resonera sig fram till en förändring.

Tänkta som arbetsfordon

Den närmast explosionsartade ökningen av A-traktorer under de senaste åren började med en regeländring 2020 som möjliggjorde ombyggnad av automatväxlade bilar till A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 spridda över landet.

Traktorerna var från början tänkta att användas som arbetsfordon men används ofta som personbilar, om än med kraftigt sänkt hastighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Transportstyrelsens utredare Josefin Hallenberg om förslagen på nya regler för A-traktorer. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.