Foto: TT

EU-kommissionär sågar Danmarks nya flyktingpolitik

Publicerad

EU-kommissionären Cecilia Malmström skrädde inte orden när hon beskrev Danmarks beslut om att man ska kunna konfiskera flyktingars ägodelar för att finansiera mottagandet. – Det är plakatpolitik, sa hon i SVT Forums Rakt på tidigare på onsdagen.

Det var en bekymrad Cecilia Malmström som i SVT Forum uttryckte oro inför de hårdare gränskontrollerna – inte bara i EU i stort, utan även i våra grannländer. Danmarks beslut som fattades igår, som bland annat innebär att man kommer att kunna konfiskera flyktingars ägodelar, var hon kritisk mot.

– Det är ett sorgligt beslut. Det är väldigt mycket plakatpolitik. Man vill signalera att ”ni är inte välkomna hit”, sa hon.

Även Sverige kritiseras

Men det är inte är aktuellt att agera mot Danmark, menade hon.

– Formellt så kan vi inte göra någonting. Danmark står ju utanför samarbetet när det gäller flyktingpolitiken.

Men även Sverige fick kritik av henne. Tillfälliga id-kontroller vid gränsen är i sig inget som strider mot Schengenavtalet, men hon var ändå skeptisk till beslutet. Framför allt att beslutet om kontrollerna fattades så snabbt.

– Det var väldigt snabba svängar faktiskt. Det måste funnits några mellanvägar, sa hon.

Risk för dominoeffekt

De svenska gränskontrollerna kan enligt Cecilia Malmström bidra till att andra länder följer efter.

– Om land efter land stänger på det här sättet får det dominoeffekter. Till slut har den inre rörligheten fallit.

– Det var väl det som var syftet med beslutet, att det ska kraftigt minska. Men då stänger Danmark och sen stänger Tyskland och sen Österrike, sen Slovenien och sen Makedonien... Vart ska alla flyktingarna ta vägen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet