Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT

EU-kommissionen öppnar för visumfrihet för Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen öppnar vägen för att turkar redan i sommar ska kunna resa till EU-länderna utan visum. Men villkoret är att Turkiet ändrar flera lagar och regler. Det krävs också att skeptiska EU-regeringar och EU-parlamentet godkänner det hela.

Fortfarande har Turkiet inte uppfyllt alla de villkor, som gäller för alla länder som vill ha visumfrihet. Kommissionen listar i sin rapport idag följande punkter:

  • Terrorlagstiftningen måste följa Europarådets regler
  • Rättssamarbete med alla EU-länder
  • Dataskyddslagstiftningen måste förändras
  • Samarbetsavtal krävs med Europol
  • Reglerna om kampen mot korruption måste förbättras
#flykt

Enligt EU-kommissionens rapport har Turkiets ledning visat att visumfrihet är en viktig fråga. Kommissionen tror att lagstiftning och nya regler kan komma på plats under juni månad.

Dyra pass krävs

Turkiet kommer inte att klara att införa moderna biometriska pass till den 1 juli. Men redan finns vissa turkiska pass med fingeravtryck, och dessa skulle accepteras under en övergångsperiod.

Från 1 oktober kommer moderna biometriska pass att införas i Turkiet. Dessa kommer att kosta 100 euro, eller drygt 900 kronor. Turkiet beräknar att ungefär 10.000 nya pass kan utfärdas per arbetsdag.

Detta tar EU-kommissionen som intäkt för att det inte kan bli fråga om en enorm våg av turkar som besöker EU-länderna. Enligt EU-kommissionens bakgrundsinformation skulle det i första hand bli affärsmän och övre medelklass som har råd och möjlighet att skaffa de nya moderna, biometriska passen som ger visumfrihet.

Nödbroms införs

EU-kommissionen föreslår en nödbroms. Efter tre månader ska kontroller ske av hur visumfriheten har fungerat. Om det visar sig att det sker missbruk, om det kommer en stor grupp turkar som söker asyl, som hamnar i tiggeri eller svartarbete så ska det gå att snabbt upphäva visumfriheten.

Omstritt godkännande krävs

För att ett land ska få visumfrihet krävs att en majoritet av EU-ländernas regeringar godkänner och det krävs också godkännande från en majoritet i EU-parlamentet. Hela frågan är politiskt känslig ur flera aspekter, och antagligen kommer det att krävas att frågan behandlas vid det planerade toppmötet med EU-ländernas regeringschefer den 28 juni.

Turkiets regering har kopplat frågan om snabb visumfrihet till flyktingsituationen och har hotat att riva upp avtalet om återtagande av flyktingar från Grekland om inte visumfrihet införs från 1 juli. 

Flyktingsituationen och en utveckling i Turkiet med försvagad demokrati och strider med kurdiska grupper gör därför visumfrågan till en svår och komplicerad fråga för EU:s politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet