Foto: TT

Turkiet upprepar krav om visum

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel är på besök i Turkiet. Där har hon diskuterat flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Turkiet upprepade sitt hot om att riva upp avtalet om inte turkarna slipper visumkrav till EU.

Barn med blommor välkomnade den tyska förbundskanslern Angela Merkel på flygplatsen när hon anlände till Turkiet.

Med på resan finns Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Under dagen besökte EU-ledarna ett flyktingläger vid den syriska gränsen. Sedan hade de överläggningar med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu om flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Turkiet hotar

Nyligen hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att riva upp överenskommelsen om inte EU höll sin del av avtalet, som bland annat innebär visumfrihet för turkiska medborgare i EU.

Efter lördagens möte upprepade premiärministern Davutoglu landets krav:

– Frågan om att upphäva visum är avgörande för Turkiet.

Samtidigt riktar FN:s flyktingorgan UNHCR skarp kritik mot överrenskommelsen och anklagar EU för att bryta mot internationell rätt. Även Amnesty är kritiska och har uppmanat EU-delegationen att inte blunda för de övergrepp som flyktingar utsätts för i Turkiet.

Turkiet fick beröm

EU-ledarna lovade efter mötet att lägga fram ett visumförslag för Turkiet den 4 maj – men bara om Turkiet uppfyller sin del.

Donald Tusk passade på att berömma Turkiet för sina insatser i flyktingkrisen, och sade att landet är det ”bästa exemplet” i världen för ett land som bryr sig om flyktingar.

– Det är inte enbart en politisk och formell bedömning, det är också min alldeles egna privata och personliga uppfattning, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.