Arkivbild. Foto: TT

EU-migranterna: ”Det är tuffare nu”

Uppdaterad
Publicerad

Till Uppsala stadsmissions stödverksamhet för EU-medborgare kommer varje dag ett 50-tal vuxna och mellan 3-10 barn. De kommer för att duscha, besöka en toalett och tvätta kläder. Costinel har kommit hit för att äta frukost. Han kom till Sverige med sin familj för att söka jobb, men trots stora ansträngningar har han inte lyckats. 

Nu tigger hans fru för att betala deras uppehälle, och Costinel plockar pantburkar och fortsätter att leta efter byggjobb. Enligt honom har tillvaron i Sverige blivit hårdare under de senaste året.  

– Det är hårdare nu. Polisen tar bilar och husvagnar om man inte har alla papper, säger Costinel. 

Här träffar vi också en familj som inte vill figurera med namn. Även de har märkt av en förändring hos allmänheten.

– Innan stannade folk upp såg mig i ögonen och log, nu tittar de inte ens på mig, säger kvinnan.

LÄS MER: Tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson: ”Inför ett förbud”

Vill inte åka tillbaka

Men till skillnad från Costinel vill de inte åka hem till Rumänien. För trots att de har en tuff vardag tror de att deras barns framtid kan bli bättre här Sverige än i hemlandet. 

– Vi ska kämpa vidare för att söka jobb, skriva våra barn i skolan och få ett hem. Så att vi kan leva som en normal familj, säger mannen.

Problemet inte att folk kommer hit

Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Claes Ling-Vannerus, tycker att situationen för utsatta EU-medborgare är problematisk, men han är noga med att betona att problemet inte är att människor söker sig hit i jakten på bättre liv, utan att många fastnar i tiggeriet.  

– Det är ingen av oss som skulle vilja ha ett anhörig eller barn som sitter i det här. Sen är det allt runtomkring med fordon, målvakter och illegala bosättningar, säger Claes Ling-Vannerus.  

Tror du att det är möjligt att stoppa tiggeriet i Sverige?

– Det beror på vilken väg man vill välja, men i Sverige ska vi vara glada att vi har så många aktörer. Myndigheter och kommuner och hälso- och sjukvård vill göra skillnad och vi har en stark kraft i civilsamhället också. Det viktiga är att vi är medvetna om vilka effekter det vi gör får på längre sikt. För vi vill ju inte att nästa generation också ska fastna i tiggeri. Vi vill ju hitta en väg ur det här, säger Claes Ling-Vannerus.

– Att tigga är en skam. För mig och mitt land. De måste tänka, våra politiker i Rumänien. Se till att det finns arbete. För att hindra det här, säger Costinel. 

LÄS MER: Var fjärde kommun uppger att tiggeriet minskar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.