Många glöggsorter får inte längre kalla sig glögg. Foto: TT

EU: Nu är det slut med glögg som innehåller whisky och rom

Uppdaterad
Publicerad

Svensk glögg har hamnat i skottlinjen när EU lanserar ett nytt hårdare regelverk. Detta kommer innebära ett omritande av glöggkartan inför december, då alla varianter av den i juletider så populära drycken som innehåller rom eller whisky kommer stoppas från att kalla sig glögg.

Den här artikeln innehåller vissa felaktiga uppgifter, läs SVT:s korrigering här.

Enligt nya EU-regler får inte aromatiserade viner innehålla något annat än smaksatta råvaror från druvor. Vinglögg får bara baseras på rött eller vitt vin, med de tillsatta kryddorna kanel/nejlika, och alkoholhalten får inte understiga sju procent.

Sprit som görs från sockerrör och sädeslag får därför inte längre användas i något som vill kunna kalla sig ”glögg”. Alla referenser till ”glögg” måste enligt EU-bestämmelserna tas bort från etiketter och från all marknadsföring.

Cognacsglögg fortfarande ok

Glögg som är spetsad med cognac kan dock fortfarande kalla sig glögg, då cognac är druvbaserat.

En del av de whisky- och rom-spetsade före detta glöggsorterna kommer enligt SvD finnas i Systembolagets beställningssortiment, som en uppspritad dryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.