Mathias Andersson, marinbiolog på Totalförsvarets forskningsinstitut, visar en hydrofon som används för att mäta ljudnivåer under vattnet. Foto: SVT/Sandra Kjellström

EU-projekt undersöker hur fiskar i haven påverkas av buller

Publicerad

Torsk och andra fiskar i havet störs av buller från bland annat fartyg, som gör att de får svårare att hitta föda och upptäcka sina fiender. Just nu pågår ett EU-projekt för att utforska det här området mer.

Att mäta ljudnivåerna i havet är i dag en del av den svenska miljöövervakningen, som finansieras av Havs- och Vattenmyndigheten.

Fiskar kan bli stressade

Fiskarna använder ljud för navigering. De kan höra till exempel brytande vågor och när det regnar. Allt det här använder de för att skapa en omvärldsuppfattning, något som blir svårare när de störs av ljud från fartyg.

– Vi har sett från akvarieexperiment att fiskar kan reagera genom stress, ökad hjärtfrekvens och få ett stört beteende. De kanske inte heller är ute och letar efter mat så mycket som de borde vara och de stannar inne i sitt skydd i längre perioder, säger Mathias Andersson, marinbiolog på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Kan fiskarna anpassa sig?

– Till viss del. Marina däggdjur kan ändra sitt läte till andra frekvenser. Men vissa djur, som till exempel torsken, har sitt sätt att alstra ljud. De har små muskler kring simblåsan som de vibrerar simblåsan med och skapar ett grymtliknande eller knackande ljud. Tyvärr kan de inte ändra det särskilt mycket.

Mäter ljud i realtid

Som en del i ett EU-projekt som pågår fram till nästa år har en hydrofonstation nyligen anlagts vid ön Vinga utanför Göteborg. Här mäts ljuden i havet i realtid.

Även mindre hydrofoner, en typ av undervattensmikrofoner, har lagts ut på tre ställen runt den svenska kusten, utanför Göteborg, Sundsvall och norra Midsjöbanken i södra Östersjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer