De som står utanför uppgörelsen är besvikna och kallar Reach för urvatt- nat. Reach handlar om att få kontroll på vilka kemikalier som används och vilka effekter de har på människor och miljö.
-Det kunde varit bättre, men det här är det bästa vi kunde få, säger Åsa Westlund (s), Europaparlamentariker.
En tuff kamp
Det har varit en kontroversiell lagstiftning och en dragkamp mellan de som oroat sig för att kemikalielagstiftningen ska leda till ökade kostnaderna för företagen, mer byråkrati och förlorade jobb för Europas industrier och de som är bekymrade kemikaliernas skadeeffekter.
Länder som Storbritannien, Tyskland, Polen och Malta har tillhört den förstnämnda gruppen, medan Sverige och Danmark varit för ett starkare Reach. Även industrin har varit delad, kemiindustrin i främst Tyskland har varit motståndare, medan svenska företag som Skanska och H&M har tryckt på.
Substitutionsprincip
Den viktigaste stridsfrågan har varit substitutionsprincipen, att om ofarligt alternativ finns så måste farliga ämnen tas bort. Den finns inte med efter nattens uppgörelse. Istället talas det om adekvat kontroll.
-Hade Reach fått vara som vi ville ha det hade det kostat men gett tiofalt igen, nu blir det en ekonomisk besparing och mycket sämre utdelning.
Några få stora bolag i den tyska kemiindustrin har vunnit stora pengar, kostnaderna betalar vi alla. Jag är upprörd över det här, säger Carl Schlyter (mp), Europaparlamentariker.
Röstning i december
Överenskommelsen samlar en majoritet i parlamentet bestående av socialisterna, den konservativa-kristdemokratiska gruppen och liberalerna. De gröna och vänstergruppen tillhör kritikerna. Det är inte heller säkert att alla ledamöter i grupperna som gjort upp kommer att rösta för Reach under sessionen 13 december.
SVT pratade med Lena EK (c) som är med i den liberala gruppen strax innan den avgörande förhandlingen.
-Det känns som en besvikelse det här, reglerna för substitution är inte bra. Jag är väldigt, väldigt tveksam om jag kommer att rösta för. Jag ska läsa handlingarna mycket noga innan jag bestämmer mig.
Kemikalielagstiftningen kommer att träda i kraft under 2007
Patrik Oksanen, SVT:s korrespondent i Bryssel
Uppgörelsen
Rapportplikt
Obligatorisk säkerhetsrapport när ett ämne produceras i mängder över tio ton, mängden 1 ton fanns på bordet tidigare.
Söka alternativ
Om en kemikalie är adekvat testat kan den användas. Men för bl.a. kemikalier som är mutagena, cancerogena eller kan skada reproduktionen måste företagen ta fram en plan
för att hitta alternativ. Men ämnena får fortsätta användas om det saknas alternativ till rimlig ekonomisk kostnad.
Testning
Istället för att ha tester på närmare 30.000 kemikalier är 17.000 lågprioriterade kemikalier undantagna från testkraven.
Kemikalieinnehållet i produkterna registreras hos EU:s kemikaliemyndigheten. Efter sex år blir registreringen offentlig.
Djurrätt
Reach ska också leda till att antalet djurförsök på sikt minskar genom att göra det obligatoriskt att dela på data från djurtester.
Medlemsländerna får inte införa strängare kemikalieregler än Reach.