EU ställer nya krav för ursprungsmärkning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kommande EU-regler måste bolagen kunna uppge ursprunget för den bensin som säljs, men vad som ska uppges har EU-kommissionen inte kunnat besluta.

Energimyndigheten har på försök begärt in dels ursprunget på den råolja som svenska bolag köper och dels inköpslandet när det gäller färdig bensin och diesel.

Men det är inte alltid detsamma som ursprungslandet. Uppgifterna blir alltså ofullständiga. Men bränslekvalitetsdirektivet har egentligen inte som syfte att skapa en spårbarhet för kunden utan är ett led i att oljebolagen ska sänka sina växthusgasutsläpp med 6 procent till 2020.

Reglerna har nu kört fast i hur ursprunget ska rapporteras, men Paul Westin på Energimyndigheten tror ändå att det kan vara möjligt att införa ett system för ursprungsmärkning av fossila drivmedel.

– Om man har kunnat lösa det för förnybara bränslen så bör man kunna lösa det även för fossila bränslen. Det är principiellt inte omöjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

prov

Mer i ämnet