Det införs inget förbud – däremot en uppmaning om att undvika tobak. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU vill förbjuda smaksatt snus

Publicerad

EU-kommissionen kräver att snus och cigaretter som innehåller smaktillsatser och som minskar tobakssmaken ska förbjudas. Det föreslår EU:s hälsokommissionär Toino Borg som i dag lade fram det nya tobaksdirektivet i Bryssel.

–Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarar Tonio Borg.

Bland annat nämner han cigaretter med choklad- eller vaniljsmak som sådant som inte längre kommer att tillåtas.

–Det handlar om starka, kännetecknande aromer.

EU-kommissionen pekar på att 70 procent av rökarna börjar innan de fyller 18 år och Toino Borg stöder sig på forskning som visar att tobak dödar hälften av dem som använder det och är vanebildande.

Som SVT tidigare berättat innebär kommissionens förslag att exportförbudet för det svenska snuset består.

–Snus har varit förbjudet i EU ända sedan innan Sverige gick med, poängterar Borg och framhärdar i att snuset inte är nyttigt.

–Det är väl känt att snus har negativa hälsoeffekter. . . Riskerna med snus som ingångsport till tobakskonsumtion är betydande.

–Naturligtvis är den svenska regeringen – för att uttrycka det milt – inte särskilt road, säger Tonio Borg.

Anses ha begränsad marknad

–Men låt mig citera det svenska folkhälsoinstitutet: Snus är en produkt som är beroendeframkallande och orsakar skada.

Borg ser inget problem med att direktivet sätter upp regler för snuset, trots det svenska undantaget.

–Snuset är redan reglerat genom det gamla direktivet. När Sverige fick undantaget gavs inget klartecken om att snuset inte kommer att regleras, säger Borg.

Att exportförbudet blir kvar samtidigt som andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna motiverar han bland annat med att de produkterna anses ha så begränsad marknad och sällan riktar sig till unga användare – till skillnad mot snuset.

–Det finns bevis för att om snuset skulle lanseras så skulle det bli en succé, säger Borg.

Swedish Match: ”Vi fortsätter att slåss”

Patrik Hildingsson, vd på Swedish Match,  är inte är förvånad över EU-kommissionens tobaksdirektiv.

–Att exportförbudet till övriga länder finns kvar var väntat, men vi tycker fortfarande att det är en diskussion och vi kommer att fortsätta slåss för att det ska försvinna, säger han till SVT.

Förbudet mot smaktillsatser kom däremot som en desto större överraskning.

–Att en testpanel i Bryssel ska bestämma vad som ska förbjudas är konstigt. Jag tror det är ett förslag som inte överlever den fortsatta behandlingen.

Hildingsson tycker det är en tolkningsfråga vad ”vissa smakämnen” innebär i praktiken.

–Det är svårtolkat vad särskilda smakämnen kommer att betyda, om endast vissa sorter kommer att förbjudas. Alla snusprodukter innehåller tillsatta smakämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om snuset

Mer i ämnet