Eva Landahl: ”Sverigedemokraterna är en känslig fråga för många journalister”

”Sverigedemokraterna är en känslig fråga för många journalister”

Uppdaterad
Publicerad

Agendachefen Eva Landahl svarar Filip Struwe i Kommentatorerna på kritiken som framförs av ledarskribenten Karin Pettersson i Aftonbladet idag.

Karin Pettersson kritiserar bland annat formuleringen i Agendas partiledardebatt häromveckan, där programledarna sa, ”Hur mycket invandring tål Sverige?”.

Är det en bra formulering att fråga hur mycket invandring Sverige ”tål”?

-Det är en spetsig formulering och löp är väldigt ofta spetsiga för att väcka intresse, för att dra tittarna in i resonemanget. Vi hade naturligtvis kunnat säga det som låg i frågan – hur kan Sverige klara av en integration, men här valde vi att spetsa till formuleringen.

Har SVT köpt Sverigedemokraternas retorik och problemformulering av samhället?

-Man kan vända på frågan och säga, finns det vissa frågor som vi aldrig får ställa som kritiskt granskande journalister? Då måste ju svaret bli nej. Vår uppgift är att tydliggöra argumenten som finns idag kring invandring för att människor ska kunna ta ställning till den här frågan i samhället.

Är det svårt för SVT att hantera Sverigedemokraterna?

-Det märks här att det är en känslig fråga för många journalister att ta upp den till debatt. Samtidigt måste vi inse att vi har ett parti i Sveriges riksdag som är valt i ett demokratiskt val som driver den här frågan som deras absolut viktigaste fråga, och de har stöd av en del av den svenska befolkningen. Det betyder att vi måste kunna bryta den här frågan mot andra partier.

Se hela resonemanget i videoklippet ovan, klicka på länken!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer