Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menar att arbetsmiljölagstiftningen inte hängt med när det kommer till så kallade plattformsföretag: ”Vi ska komma ihåg att den arbetsmiljölag vi har idag är från 70-talet. Då fanns inga appföretag. ” Foto: Stefan Jerrevång / TT

”Ska inte kunna gömma sig i en app och ge usla löner”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska modellen fungerar inte med plattformsföretag. Det menar fackförbundet Transport som vill se en tydligare lagstiftning för att kunna kräva bättre villkor för den växande skaran gig-arbetare.

”Man ska inte kunna gömma sig bakom en app för att konkurrera med usla löner och villkor”, skriver arbetsmarknadsminster Eva Nordmark (S) till SVT Nyheter.

Angående de många Foodorabud som hamnat utanför kollektivavtalet skriver Eva Nordmark till SVT att avtalet mellan Foodora och Transport var positivt, men att hon inte vill lägga sig i hur avtal mellan företag och fack utformas.

”För mig som arbetsmarknadsminister är det självklart att kollektivavtal är vägen framåt för att få ordning och reda på plattformsekonomin. Man ska inte kunna gömma sig bakom en app för att konkurrera med usla löner och villkor”, skriver Eva Nordmark.

”Svårhanterat samhällsproblem”

Till skillnad från många av sina konkurrenter och andra plattformsföretag anställer Foodora sin personal, vilket möjliggjorde att ett kollektivavtal blev till. För så länge det saknas en tydlig arbetstagare och arbetsgivare fungerar inte den svenska modellen, menar Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

– Det är ju bara att konstatera, det är ett samhällsproblem på väg att bli ganska svårhanterat. Vi måste få lite hjälp av lagstiftarna med att tydliggöra vem det är som är den faktiska arbetsgivaren, säger Tommy Wreeth.

Arbetsmiljölagen hänger inte med

I somras tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska se över arbetsmiljölagen och det så kallade rådighetsansvaret. Målet är att tydliggöra vem som är ansvarig för arbetsmiljön där det idag, inom bland annat plattformsföretag, råder oklarhet.

Eva Nordmark menar att plattformsföretag utmanat den svenska lagstiftningen. Inte minst i frågan om hur långt arbetsgivarens ansvar sträcker sig när man tar ett uppdrag via en app.

”Vi ska komma ihåg att den arbetsmiljölag vi har idag är från 70-talet. Då fanns inga appföretag. Arbetsmiljölagen måste helt enkelt hänga med när arbetsmarknaden förändras”, skriver Eva Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.