Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) intervjuas i Agenda. Foto: SVT

Eva Nordmark: Viktigt att branschen regleras

Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill bjuda in parterna på den svenska arbetsmarknaden för ett samtal om hur den så kallade gigekonomin ska inlemmas i den svenska arbetsmarknadsmodellen.
– De här villkoren är ingenting som någon kan överleva på och det är därför det är viktigt att branscherna regleras, säger hon.

Gigekonomin, som bygger på tillfälliga jobb ofta förmedlade genom appar, växer i Sverige men marknaden är inte reglerad. Många jobbar för lite pengar och personer som Agenda har träffat säger att inkomsten är så dålig att det inte är någon mening med att betala skatt. Appföretagen har försvarat sig med att de inte är arbetsgivare och att de tjänster de erbjuder inte ska ses som en heltidssysselsättning.

Men man kan inte själv bestämma om man är arbetsgivare eller inte, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i söndagens Agenda. Hon vill reglera plattformsekonomin, bland annat genom att göra det lättare för Skatteverket att samla in skatt från appföretagen som ofta förmedlar de tillfälliga jobben.

– Jag tycker vi alltid ska bejaka ny teknik och att nya tjänster och nya jobb utvecklas, men vi kan aldrig acceptera att man gömmer sig bakom en app för att slippa betala skatt eller för att betala så här låga och dåliga löner, säger Nordmark.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer