Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se den heta debatten om ungdomskriminalitet: “Du har ett eget ansvar”, säger debattören Ann Heberlein till ex-kriminella Mourtada Youssef. Foto: SVT /Opinion live

Ex-kriminella Mourtada: “Vi fick aldrig vara barn – i dag dör vi”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsskjutningarna i Malmö – hur förhindrar man att unga människor dras in i grov kriminalitet? Ämnet debatterades under torsdagen i Opinion live.
– Vi som blev kriminella fick aldrig vara barn, och idag dör vi, säger Mourtada Youssef, ungdomsledare och tidigare kriminell.

Under torsdagskvällen direktsände SVT:s Opinion live från Möllan i Malmö, några hundra meter från platsen där 15-årige Jaafar Mohammad Ibrahim mördades lördagen den 9 november. 

I debatten om hur ungdomar kan förhindras att bli kriminella, hördes bland annat Mourtada Youssef, ungdomsledare och tidigare kriminell. 

– Jag ville plugga, men när jag såg att min mamma och pappa mådde dåligt valde jag att gå ner och sova i källaren. Jag grät varje dag tills jag somnade. Det är inte okej att ha sina skor som kudde i Sverige. 

Heberlein: ”Alla har ett val”

Ann Heberlein, författare och före detta lokalpolitiker, menar att alla har ett val oavsett förutsättningar.

– Jag vill inte förringa din upplevelse, men det finns barn som växer upp lika illa eller värre än du, som inte blir kriminella, så det går att välja, säger Ann Heberlein till Mourtada Youssef.  

”Kriminalisering av barn”

Nicolas Lunabba är verksamhetsledare för ungdomsorganisationen Helamalmö. Han reagerar starkt på Ann Heberleins åsikt att utsatta 12-åringar har resurser att välja sin framtid.

– Att vara priviligierad och vit i Sverige, där vi har problem med strukturerad rasism, och sedan beskylla barn att de har ett val – det är lågt, oansvarigt och leder till en avhumanisering och kriminalisering av barn.

Se hela debatten om ungdomar och kriminalitet i Opinion live på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer