Eskil Erlandsson lämnar sin riksdagsplats. Arkivbild. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

Ex-ministern Eskil Erlandsson (C) avgår efter ”uppträdande som inte är acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Ex-ministern Eskil Erlandsson (C) lämnar sin riksdagsplats efter ”uppträdande som inte är acceptabelt”. Det uppger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till Expressen har Eskil Erlandsson anklagats för att ha uppträtt olämpligt mot kvinnliga riksdagsledamöter.

”Eskil har på uppmaning av mig valt att lämna sin riksdagsplats. Anledningen är att det framkommit uppgifter om att han uppträtt på ett sätt som inte är acceptabelt”, skriver Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till SVT Nyheter i ett mejl.

Eskil Erlandsson i rätten

Han fortsätter:

”Ingen ska behöva känna sig utsatt och jag tar dessa uppgifter på största allvar. Därför har jag uppmanat honom att kliva av sin riksdagsplats, vilket han nu valt att göra.”

Tre incidenter

Enligt uppgifter till Expressen ska det handla om tre incidenter, och kvinnliga riksdagledamöter från Moderaterna ska ha utsatts.

”Jag kan bekräfta att riksdagsledamöter hos oss informerat om att Eskil Erlandsson agerat på ett oacceptabelt sätt. Vi har haft kontakt med Centerpartiet under en tid och krävt att de vidtog åtgärder. I övrigt har vi inga kommentarer”, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Avgår ”av hänsyn till familjen”

Tidigare på torsdagen rapporterades att den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson hade petats från sin plats som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor. På torsdagen meddelade partiet att riksdagsledamoten Kristina Yngwe tar över den positionen.

Eskil Erlandsson låter via Centerns pressjour hälsa att han inte vill kommentera uppgifterna närmare. Han uppger vidare att han, av hänsyn till familjen, väljer att avgå.

Fakta Eskil Erlandsson

Eskil Erlandsson är född 1957 och riksdagsledamot sedan 1994.

Han var jordbruksminister 2006–2010, landsbygdsminister 2010–2014.

Eskil Erlandsson var kommunalråd i Ljungby kommun 1983–1994.

I riksdagen har han haft uppdrag bland annat som ordförande i försvarsutskottet 2002–2006 och som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet 1998–2002.

Sedan 2014 är han vice ordförande i EU-nämnden.

Efter det borgerliga segervalet 2006 utsågs Erlandsson på nytt till statsråd och departementschef för Jordbruksdepartementet, som senare bytte namn till Landsbygdsdepartementet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet