Foto: TT

Expert: Prideparad kan bryta mot lag

Publicerad

En kontroversiell prideparad med kopplingar till främlingsfientliga sajten Avpixlat väcker ont blod. Det är svårt att hindra någon från att använda namnet, enligt RFSL. Men arrangören kan göra sig skyldig till varumärkesintrång, enligt en expert.

– Initiativtagaren till det som kallas Pride Järva är ingen som kämpar för HBTQ-personers rättigheter, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL).

Det är den förre chefredaktören för den sverigedemokratiska tidningen Samtiden, Jan Sjunnesson, som ligger bakom det omstridda Pride Järva som ska marschera mellan stockholmsförorterna Tensta och Husby samtidigt som Stockholm Pride hålls. Sjunnesson är numera skribent på sajten Avpixlat där hat mot HBTQ-personer förekommer, framförallt i kommentarsfälten.

Kan vara lagbrott

Det är svårt att hindra någon från att använda ordet Pride. Någon varumärkesregistrering av paraden finns inte.

– Det går inte att skydda det ordet, det är för allmänt, säger Ulrika Westerlund.

Enligt varumärkesdoktorn Eva Ossiansson kan emellertid Pride Järva bryta mot marknadsföringslagen eftersom man använder sig av flera bekanta markörer: begreppet pride, regnbågsfärger, flaggor och parader.

– Människor förknippar kombinationen av dessa med HBTQ-frågor vilket gör att de som försöker använda sig av det kommer associeras med det, säger hon.

– I det här fallet försöker man snylta på någon annans renommé fast man egentligen inte verkar vara ute efter samma budskap, utan bara uppmärksamhet, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

”Rätt att anordna Pride”

Jan Sjunnesson själv säger att alla ska ha rätt att anordna pride.

– Jag är medveten om att det är pridevecka och vill dra nytta av uppmärksamheten, säger han.

Står ditt pridetåg för samma sak som Stockholm Pride?

– Ja, det tycker jag. Men Stockholm Pride har lagt till en del saker, det de kallar för antirasism och internsektionalism, vilket inte omedelbart har med HBTQ-frågor att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer