Saabs övervakningsflygplan Global Eye med kapacitet för radar- och signalspaning. Foto: Saab AB, Stefan Kalm

Emiraten väntas köpa fler övervakningsplan – trots skärpta regler

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen levererade Saab det första exemplaret av Global Eye övervakningsflygplan till Förenade Arabemiraten. Den svenska lagen om krigsmaterielexport har skärpts sedan beställningen 2015, men emiraten vill beställa fler övervakningsflygplan av Sverige – utöver de tre flygplanen som är beställda.

I slutet av april 2020 uppgav försvarskoncernen Saab att de levererat det första av tre stycken övervakningsflygplan av modellen Global Eye till Förenade Arabemiraten.

– Det tog mindre än fem år från kontrakt till leverans. Jag tycker det är snabbt marscherat, säger Saabs presschef Ann Wolgers.

Ytterligare två exemplar ska levereras, enligt kontraktet. Men Saab vill inte uppge när.

Saab visar övervakningsflygplanet Global Eye på Dubai air show i Förenade Arabemiraten 21 november 2019. Foto: EPA, Ali Haider

Demokratiparagraf

Saabs, och därmed Sveriges, affärskontrakt med Förenade Arabemiraten har kritiserats i många år av bland annat Svenska Freds. Det var en av anledningarna till att den svenska lagen om exportkontroll skärptes i april 2018, då en demokratiparagraf infördes.

Tanken är att kunna stoppa export av krigsmateriel till länder som brister i demokrati och mänskliga rättigheter. Situationen i Förenade Arabemiraten har kritiserats i decennier av människorättsorganisationer.

Även Regeringskansliet slog fast att det fanns sådana brister så sent som juni 2019, i en rapport.

Ny beställning

Men i november 2019 uppgav Förenade Arabemiraten att de vill köpa ytterligare två stycken Global Eye av Saab, utöver de tre som redan är kontrakterade.

Saab vill dock inte uppge status för en eventuell ny beställning, men säger att det inte finns något kontrakt ännu.

– Jag kommenterar aldrig våra affärer i detalj i media. Vi har en god relation med kunden. säger Saabs presschef Ann Wolgers.

En affär på ytterligare två Global Eye, utöver de tre redan kontrakterade – är värd drygt en miljard dollar (9,8 miljarder svenska kronor), uppgav Saab i sitt pressmeddelande i november 2019.

Saabs presschef Ann Wolgers. Foto: Saab

Statliga inspektionen

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ger tillstånd till export av krigsmateriel. ISP avböjer dock att kommentera status för en eventuell affär och hänvisar till att ”svenska tillståndsprövningen bygger på en helhetsbedömning med utgångspunkt i regeringens riktlinjer och etablerad praxis”.

– Följdleveranser har en särställning i de svenska riktlinjerna. Utgångspunkten är att tillstånd bör beviljas om det inte finns ett ovillkorligt hinder, säger Mattias Timrén, senior rådgivare vid Inspektionen för strategiska produkter.

Fakta: Sveriges affärsförbindelser med Förenade Arabemiraten

  • Förenade Arabemiraten är en av Sveriges största handelspartner i Mellanöstern. Över 200 svenska företag finns direkt eller indirekt representerade i landet idag.
  • Den svenska exporten till Förenade Arabemiraten uppgick 2018 till över 5 miljarder kronor.
  • Antalet svenskar i FAE beräknas uppgå till ungefär 4 000, varav de flesta bor i Dubai.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.