Civilia och militär i Aden, Jemen, i januari 2019. Foto: Nabil Hasan/TT

Fyrpartiuppgörelsen: Stopp för vapenexport till Jemenkriget

Uppdaterad
Publicerad

De fyra partierna som gjorde upp om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister har kommit överens om att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder i Jemenkriget.

– Det är ett viktigt ställningstagande. Alla våra fyra partier står nu bakom det, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Kriget i Jemen har av FN betecknats som den största humanitära katastrofen i världen just nu. Miljontals människor svälter.

Krisen i Jemen

I höstas markerade flera länder, bland annat Tyskland, Norge och Danmark, och satte stopp för all vapenexport till länderna som gett sig in i kriget, framförallt Saudiarabien, men även Förenade Arabemiraten.

Tyst från Sverige

Sverige har sålt pansarvärnsrobotar och flygövervakningssystem till länderna i kriget, men Sverige sa ingenting om vapenexporten.

I stället hänvisade regeringen till att Sverige 2015 sa upp samarbetsavtalet om krigsmateriel med Saudiarabien, och att vapenexportlagen skärptes i våras så att det ska bli svårare – men inte förbjudet – att exportera till länder med brister i demokratin.

Ingen ny krigsmateriel har sålts till Saudiarabien sedan 2013, och förra året blev det avslag på nya exportaffärer till både Förenade Arabemiraten och Qatar uppger Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, till SVT Nyheter.

Men den skärpta vapenexporten ger mycket små möjligheter att stoppa följdleveranser – alltså till exempel ammunition, reservdelar och service. Och sådana följdleveranser gick till Saudiarabien så sent som 2017, och till både Förenade Arabemiraten och Qatar under 2018.

Tycker olika om följdleveranser

I Sverige är det ISP, inte regeringen, som beviljar tillstånd för enskilda exportaffärer. Enligt lagen kan alltså myndigheten behöva godkänna följdleveranser i tiotals år, även till länder som inte får köpa nya vapen. I till exempel Norge och Danmark däremot, meddelade utrikesministrarna att all vapenexport skulle stoppas, även följdleveranser.

Frågan om all svensk vapenexport till Jemenkriget, även följdleveranser, ska stoppas skär rakt genom blocken visade SVT Nyheters granskning i december. 

Bland partierna i fyrpartiuppgörelsen var det flera som hänvisade till att man ville arbeta för ett vapenembargo på EU-nivå, men bara Miljöpartiet som sade sig vilja se att Sverige självständigt stoppar även följdleveranser.

– Om svensk vapenexport ska fungera och vara trovärdig behöver olika köpare veta att det också är beständigt, att de inte bara får köpa grejerna utan att de också har reservdelar så systemen fungerar, sa Kennet G Forslund (S), vice ordförande i utrikesutskottet.

– Uppgörelsen är ett ställningstagande mot alla nya beslut om vapenexport, och det gäller såklart också nya beslut om följdleveranser, säger Gustav Fridolin (MP).

Saab har jätteaffär

Enligt lagen kan regeringen besluta att alla tillstånd som rör en viss region eller konflikt lyfts till regeringsnivå. 

Men svenska Saab har också en jätteexportaffär i full gång till Förenade Arabemiraten: flygplan med övervakningsutrustning värda 10 miljarder kronor.

Inga plan är levererade än men utförseltillståndet utfärdades redan 2016 att döma av ISP:s statistik. Tillstånden gäller i tre år. Affären fortsatte med nya beställningar så sent som förra året, och för ett par veckor sedan skickade Saab ut det senaste pressmeddelandet om provflygningar. 

Kan ni stoppa de här planen till Förenade Arabemiraten?

– Det är det vi får analysera nu, säger Gustav Fridolin (MP).

Saab har avböjt att kommentera till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet