Representanter för STC och den jemenitiska regeringen hälsar på varandra inför signeringen av fredsavtalet i november. Foto: Bandar Aljaloud/AP/TT

Separatister öppnar för fredsavtal i Jemen

Publicerad

STC-separatister i Jemen ger upp på planerna på självstyre i landet – och lovar istället att gå med på Saudiarabiens fredsavtal. Det skriver rörelsens talesperson på Twitter.

Separatiströrelsen STC säger sig ha övergett sin deklaration om självstyre i södra Jemen. I stället lovar de att genomföra det fredsavtal med regeringen som Saudiarabien förhandlade fram i november och som parterna då skrev under.

STC kontrollerar kuststaden Aden, som är huvudsäte för den internationellt erkända regeringen. De har båda två stridit på samma sida i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna, som har pågått i Jemen sedan 2014 – men relationen mellan STC och regeringen har skurit sig.

Krisen i Jemen

I slutet av juni tog separatisterna över kontrollen av ön Sokotra, som ligger strategiskt belägen utanför Afrikas horn, och regeringen anklagade STC för att ha genomfört en ”fullfjädrad kupp”.

STC:s talesperson Nizar Haitham skriver på Twitter att rörelsen nu överger sitt självstyre till förmån för fredsavtalet. Enligt det ska makten i Jemen delas mellan de båda parterna och landets premiärminister ska utse en gemensam regering inom 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet