FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade på torsdagen för att sluta utreda övergrepp i Jemen. Foto: YAHYA ARHAB/EPA/TT

FN: Krigsbrott i Jemen slutar utredas

Uppdaterad
Publicerad

FN:s råd för mänskliga rättigheter stoppar utredningen om krigsbrott i Jemen.

– Med den här omröstningen har rådet skurit av den jemenitiska befolkningens livlina till det internationella samfundet, sade den tyska ambassadören Peter Bekker.

Över 100 000 människor har dödats i Jemens inbördeskrig och fyra miljoner har fördrivits från sina hem. Oberoende observatörer har tidigare rapporterat att flera krigsbrott begåtts av både den Saudi-ledda koalitionen och Iran allierade Houthirebellerna.

Sedan 2017 har FN:s råd för mänskliga rättigheter haft mandat för att observera och utreda krigsbrott i Jemen. Men på torsdagen stoppades utredningen, rapporterar Reuters. FN:s människorättsråd UNHRC lägger nu ned den expertgrupp som utreder övergrepp i det krigshärjade landet.

Krisen i Jemen

– Jemens befolkning har övergivits. Förråtts. Ännu en gång, skriver Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard, på twitter.

Första gången en resolution stoppas

Av rådets 47 medlemmar röstade 21 länder emot att förlänga arbetet i Jemen, bland annat Bangladesh, Kina, Kuba, Indien och Ryssland. Enligt flera organisationer ska Saudiarabien gjort påtryckningar för att resolutionen skulle stoppas.

– Med den här omröstningen har rådet skurit av den jemenitiska befolkningens livlina till det internationella samfundet, sade den tyska ambassadören Peter Bekker till Reuters.

Det är första gången sedan FN:s råd för mänskliga rättigheter grundades som ett utkast till en resolution stoppas.

FN:s sändebud: ”Brådskande behov av att ändra färdriktning”

FN:s sändebud, svensken Hans Grundberg, besökte Jemen i veckan och skriver i ett uttalande: ”Det finns ett brådskande behov att ändra färdriktning och verka för en inkluderande politisk lösning som får slut på konflikten”

I mitten av oktober ska han lämna sin rapport om landet till FN:s säkerhetsråd.

Under tiden pågår svåra strider om den strategiskt viktiga staden Marib omkring tolv mil öster om huvudstaden Sanaa. Huthirörelsen genomför en omfattande offensiv för att inta staden, dit många tagit sin tillflykt från övriga Jemen.

Se SVT Nyheters tidigare intervju med Jemens utrikesminister i klippet nedan.

Kriget i Jemen

Kriget i Jemen bröt ut efter att Houthirebellerna tvingat landets regering på flykt 2014. Landets mäktiga grannländer under ledning av Saudiarabien och Förenade arabemiraten inledde en bombkampanj för att återinsätta regeringen i mars 2015.  

Sex år senare är hoppet om en lösning på konflikten avlägset.  

Fredssamtalen mellan regeringen som backas upp av gulfländerna – och de av Iran stödda houthirebellerna har stannat av.  

Uppskattningsvis 100 000 personer har dött i striderna, som utlöst världens största humanitära kris.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet