Fyraårige Mishaal väger bara fyra kilo

Uppdaterad
Publicerad

Han är fyra år gammal och huttrar i värmen. För Mishaal Hilal är varje dag en kamp för att leva. 

FN varnar för att 400 000 barn kan dö av svält i Jemen i år.  

Nära en halv miljon barn under 5 år riskerar att dö av hunger i Jemen om de inte snabbt får hjälp. Det varnar FN som kallar situationen för den största humanitära katastrofen i världen just nu.  

Fyraårige Mishaal Hilal väger knappt fyra och ett halvt kilo. Hans familj flydde undan striderna till ett flyktingläger nära Abs i den krigsdrabbade Hajjaprovinsen i nordvästra Jemen.  

Pojkens mamma Maryam Muhammad berättar att familjen tidigare tagit sonen till en klinik för undernärda barn, och att han blivit bättre när han fått hjälp.   

– Men när han kommer hem igen försämras han, säger hon.  

80 procent behöver hjälp att överleva

Efter sex år av krig behöver 80 procent av Jemens invånare hjälp av internationella organisationer för att överleva. Maryam Muhammads make arbetade på ett jordbruk före kriget, men har inte kunnat försörja familjen efter flykten. 

SVT bad en lokal fotograf träffa familjen på plats i Jemen. På en klinik för undernärda barn i ett flyktingläger i närheten av Abs tar läkaren Abdullah al-Madouni emot fyraårige Mishaal. 

– Vi ser en kraftig ökning av antalet barn som kommer hit nu. Det har hänt att vi inte haft matleveranser på två veckor eller en månad eftersom de stoppar skeppen ute till havs, säger al-Madouni till SVT.  

På kliniken möter man hungersnöd och kolera – vid sidan av coronapandemin.

Ett av de farligaste länderna

FN varnar för att hungersnöden i landet i år kommer att nå de högsta nivåerna sedan konfliktens början. De krigsdrabbade områdena runt Hodeida, Aden, Hajjah och Taiz har drabbats hårdast. Hälften av landets fem miljoner barn kommer att gå hungriga – och 400 000 uppskattas komma att lida av allvarlig akut undernäring vilket betyder att de kan dö om de inte omedelbart får hjälp.  

1,2 miljoner ammande eller gravida kvinnor i landet väntas också drabbas av akut undernäring i år.  

Enligt FN är Jemen ett av de farligaste länderna för ett barn att växa upp i.  

Jemenkriget

Kriget i Jemen bröt ut efter att Houthirebellerna tvingat landets regering på flykt 2014. Landets mäktiga grannländer under ledning av Saudiarabien och Förenade arabemiraten inledde en bombkampanj för att återinsätta regeringen i mars 2015.  

Sex år senare är hoppet om en lösning på konflikten avlägset.  

Fredssamtalen mellan regeringen som backas upp av gulfländerna – och de av Iran stödda houthirebellerna har stannat av.  

Uppskattningsvis 100 000 personer har dött i striderna, som utlöst världens största humanitära kris.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.