Flera personer uppges vara döda efter explosioner och skottlossning i Aden, Jemen. Foto: Saleh Al-Obedi/AFP

Många döda i flygplatsdåd i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 26 personer dödades i attacken mot flygplatsen i hamnstaden Aden i Jemen, uppger en sjukhuskälla.

Dådet skedde kort efter att ett flygplan med landets regering anlänt från Saudiarabien.

En explosion har även hörts i närheten av presidentpalatset.

Landets informationsminister anklagar Huthirebellerna för attacken mot flygplatsen. Enligt en säkerhetskälla träffade tre granater flygplatsen.

Över 50 personer skadades, enligt sjukhuskällor.

Nyhetsbyrån Reuters källor anger minst 20 dödsoffer och minst 17 skadade.

-Minst två explosioner hördes när regeringsföreträdarna lämnade flygplanet, säger en korrespondent för nyhetsbyrån AFP.

Flyende människor

Rök steg från flygplatsbyggnaden efter händelsen, visar bilder från den saudiska tv-kanalen al-Hadath. Bilder från platsen visar också människor som springer från flygplatsbyggnaden, och förödelse i vänthallarna efter explosionerna.

Regeringsföreträdarna, bland dem landets premiärminister Main Abd al-Malik Said, fördes oskadda till stadens presidentpalats efter dådet, meddelar vittnen och saudiska medier.

En explosion har hörts även vid presidentpalatset, men det finns inga uppgifter om eventuella skador. Uppgiften om den misstänkta explosionen har inte heller bekräftats av myndigheterna.

Många hade samlats

Många hade samlats på flygplatsen för att möta den nytillträdda regeringen, som anlände bara dagar efter att ha svurits in av den jemenitiske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi i Saudiarabien.

Tiotusentals människor, främst civila, har dödats och miljoner har tvingats lämna sina hem under det fem år långa kriget i Jemen, som FN kallat världens värsta humanitära katastrof. På ena sidan i konflikten står de Iranstödda Huthirebellerna, på den andra den internationellt erkända regeringen uppbackad av en saudiskledd militärallians.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.