Foto: Hani Mohammed/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konflikten i Jemen: Ett ombudskrig

Publicerad

Kriget i Jemen förs mellan huthirebellerna i norr och regeringsstyrkorna i söder. Bakom huthirebellerna står Iran och regeringsstyrkorna stöds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Konflikten i dag är till stor del ett ombudskrig mellan de regionala fienderna Saudiarabien och Iran.

Men Jemens nutidshistoria är också blodig med en svag centralmakt och välbeväpnade klaner. Jemen är häften så stort som Sverige och har omkring 28 miljoner invånare.

De flesta bor längs kusterna eller i bergens dalar. Stora delar är berg eller öken och militärt svårkontrollerade. USA:s krig i Persiska viken och konflikten i Afrikas horn har också drabbat Jemen med flyktingar och instabilitet.

Civila drabbas hårt

Saudialliansen har framför allt hjälp regeringssidan med omfattande flygbombningar som drabbat civilbefolkningen hårt. Alliansen blockad av hamnar har orsakat hungersnöd. Också huthirebellernas brutala krigföring har drabbat civila hårt.

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och kritiken mot Saudialliansens brutala krigföring har pressat Saudiarabien och deras allierade till fredsförhandlingar. Och Irans beväpning av huthirebellerna med raketer som träffat mål i Saudiarabien, har också satt press på Iran och huthirebellerna.

Slöt avtal i Sverige

Så när parterna efter tre års krig träffades i svenska Rimbo i mitten av december slöts ett avtal FN nu hoppas ska leda till fred också i resten av landet:

  • En vapenvila i och omkring hamnstaden Hudayda, som normalt importerar 2/3 av landets matbehov
  • Parterna drar tillbaka sina trupper från Hudayda
  • Tusentals krigsfångar ska utväxlas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet