Över 24 miljoner människor i Jemen är i behov av hjälpinsatser, enligt FN:s humanitära chef. Foto: Hammadi Issa, AP/TT

FN:s humanitära chef: Fortsatt katastrofalt läge i Jemen – 10 miljoner på svältgränsen

Uppdaterad
Publicerad
Den humanitära situationen i Jemen är fortsatt katastrofal och har inte förbättrats sedan överenskommelsen i Stockholm om vapenvila. Det framförde FN:s humanitära chef Mark Lowcock för FN:s säkerhetsråd på onsdagen:
– Nära 10 miljoner människor befinner sig på gränsen till att svälta, sade Lowcock.

Vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah har till största delen upprätthållits av båda sidor i konflikten, sade FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd. Han kallade framstegen för gradvisa och trevande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vapenvilan var den främsta punkten vid fredsförhandlingarna i Stockholm i början av december och stöttades i en resolution av säkerhetsrådet.

Men framstegen när det gäller tillbakadragandet av de stridande trupperna och åtkomsten för humanitär hjälp går långsamt, konstaterade Griffiths.

80 procent av befolkningen i behov av hjälp

Och den humanitära situationen har inte förbättrats sedan Stockholmsöverenskommelsen, sade FN:s humanitära chef Mark Lowcock som också talade inför säkerhetsrådet. Han kallade situationen för ”fortsatt katastrofal” och sade att 80 procent av befolkningen, över 24 miljoner människor, är i behov av hjälpinsatser.

– Det inkluderar nära 10 miljoner människor som befinner sig på gränsen till att svälta, sade Lowcock, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet