FN:s säkerhetsråd röstade på fredagen, 21 december, igenom en resolution om att sätta in observatörer i det krigsdrabbade Jemen. Foto: Carlo Allegri/Reuters/TT

FN röstar ja till Jemen-resolution

Uppdaterad
Publicerad

I kväll röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution om att observatörer ska få sättas in i det krigsdrabbade Jemen.

– Det känns som en stor lättnad och det är ett jätteviktigt beslut. Sverige har alla skäl att känna sig nöjda med den här resolutionen som säkerhetsrådet enigt ställer sig bakom, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

Resolutionen höjer också ribban för de som vill bryta mot avtalet, enligt Skoog. I nästa år väntas ett nytt möte om situationen i Jemen i Kuwait.

-Jag tror att detta är en bra grund, i Stockholm hade vi ett genombrott, men eftersom det fortsatt finns stark misstro mellan parterna så är det viktigt att man upprätthåller trycket på dem, säger Olof Skoog till TT.

Omröstningen sköts upp flera gånger men blev av under fredagskvällen. Den ställer sig bakom resultaten som uppnåddes under förhandlingarna i Sverige, vars främsta punkt innebar vapenvila i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah.

Ineffektiv vapenvila

Vapenvilan har dock varit bräcklig och nya stridigheter har blossat upp där båda sidorna, Huthirebellerna och den saudiskstödda regeringen, skyllt på varandra.

Hamnstaden är en nyckelpunkt för införsel av mat och mediciner till de miljoner som riskerar svält i det fattiga landet.

I och med att resolutionen antas av säkerhetsrådet, där Sverige ingår fram till årsskiftet, kommer observatörer att i 30 dagar få börja övervaka vapenvilan. Den som leder processen blir en nederländsk pensionerad general vid namn Patrick Cammaert som har tidigare erfarenhet av fredsarbete för FN.

Uppskattas av utrikesministern

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar framstegen i en skriftlig kommentar.

”Det är nu avgörande att det man enades om genomförs, i synnerhet att vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah upprätthålls. Ett tydligt internationellt stöd för detta är helt avgörande. En resolution som stödjer Stockholmsöverenskommelsen och som ger FN mandat att övervaka vapenvilan är ett viktigt steg”, skriver hon och tillägger att Sverige står redo att delta i FN-närvaron i Jemen i en omfattning som står i proportion till FN:s behov och Sveriges kapacitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet